Defensie zet voor het eerst ‘eigen’ Roll-on Roll-off-schip in

Defensie heeft vandaag officieel het roll on roll off-schip in gebruik genomen. De New Amsterdam wordt nu beladen en vertrekt vanavond vanuit Eemshaven naar de haven van Klaipeda in Litouwen. Daar zitten Nederlandse militairen van de enhanced Forward Presence (eFP). Aan boord zijn containers vol goederen en rollend materieel voor de volgende rotatie van de eFP.

Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim stipte bij het vertrek het belang aan van het schip. Defensie huurt het de komende 10 jaar van TransProCon, onderdeel van Swedish Orient line. Zo is er altijd gegarandeerde strategisch zeetransport mogelijk. Voorheen werden er incidenteel schepen gehuurd, maar dat wordt steeds duurder en moeilijker vanwege toenemende schaarste op de markt.

“Militairen moeten erop kunnen rekenen dat de logistiek op orde is tijdens hun uitzending. Wie naar de oorlog in Oekraïne kijkt, ziet wat het belang is van goede logistiek en tijdige bevoorrading. Strategisch transport is echter een knelpunt en daarom ben ik zo blij met deze samenwerking. We hoeven als Defensie niet alles zelf in huis te hebben, als we er maar over kunnen beschikken wanneer het nodig is.”

Materieel rollen

Wat de New Amsterdam speciaal maakt, is dat al het materieel gemakkelijk erop en af ‘gerold’ kan worden. Bij operationele noodzaak kan het ook laden en lossen zonder daarbij te rusten op een kade. De dekken zijn zo gemaakt dat er zwaar materiaal op kan staan. Denk daarbij aan Boxers, CV90 gevechtsvoertuigen of Pantserhouwitsers, het zwaarste geschut van de landmacht. Ook is er een kraan aan boord, die ruim 40.000 kilo aan materieel kan hijsen.

Het schip kan tegelijk ruim 200 containers en 300 voertuigen van gemiddeld 6 meter lang vervoeren. Het ondersteunt de verschillende eenheden van de krijgsmacht bij oefeningen en uitzendingen. Ook partnerlanden kunnen er tegen vergoeding gebruik van maken.