Minister: 'Band tussen VS en Europa sterker dan ooit'

Minister Kajsa Ollongren was de afgelopen dagen in de Verenigde Staten. Ze sprak in Washington met haar Amerikaanse collega Lloyd Austin. Ook hield ze een toespraak bij de Atlantic Council, een Amerikaanse denktank.

Met secretary Austin besprak ze uiteraard de situatie in Oekraïne. Ze bedankte hem voor de leidende rol van de VS in de steun aan het door oorlog geteisterde land. Die dank gold evengoed voor de enorme hoeveelheid wapens en materieel die de VS inmiddels aan Oekraïne leverde. De minister informeerde haar collega op haar beurt over nieuwe Nederlandse wapenleveranties. 

Beide bewindslieden beaamden dat de band tussen Europa en de Verenigde Staten mede door de oorlog sterker is dan ooit. De Russische president Vladimir Poetin heeft het tegendeel bereikt van wat hij beoogde. De NAVO is meer verenigd en Finland en Zweden treden hopelijk op korte termijn toe tot de NAVO.

Verhoogde defensie-uitgaven

Ook als het aankomt op investeringen van het bondgenootschap heeft Europa de boodschap inmiddels begrepen. Veel landen verhogen hun defensie-uitgaven. Nederland voldoet in 2024 aan de NAVO-norm door 2% van het bruto binnenlands product aan defensie uit te geven. De defensiebegroting groeit structureel met € 5 miljard, een investering van ongeveer 40%. 

Met het geld versterkt Defensie onder meer de geïntegreerde lucht- en raketverdediging op land, zee en in de lucht, vertelde Ollongren de Amerikaanse defensieminister. Hiermee wordt niet alleen Nederland beter beschermd, maar ook het Europese en NAVO-grondgebied. Verder investeert Defensie de komende jaren in digitale slagkracht en in het zogenoemde ruimtedomein.

Toegangspoort

Ollongren verzekerde Austin dat de VS op Nederland kan rekenen als betrouwbare en capabele defensiepartner. Ze doelde op zowel militaire operaties en capaciteiten, alsook op orders voor 6 extra F-35-gevechtsvliegtuigen en 4 extra onbemande vliegsystemen (MQ-9 Reaper). Ook blijft Nederland zich inzetten om de toegangspoort tot Europa te zijn. Zo maken NAVO-bondgenoten en partners binnen de Europese Unie steeds vaker gebruik van Nederland als doorvoerland. 

Met haar Amerikaanse collega sprak Ollongren verder over het belang van het delen van informatie en het leren van lessen als het gaat om het voorkomen van burgerslachtoffers bij militaire inzet. De Amerikanen onderzoeken op dit moment hoe dat beter kan.

Samen sterker

Bij de Atlantic Council nam Ollongren haar ongeveer 100-koppige gehoor mee in haar betoog over de verantwoordelijkheid van Europese landen voor de eigen veiligheid. Europese landen moeten samen investeren, vindt ze. Niet alleen om te voorzien in meer, maar in slimmere en hoogwaardigere capaciteiten. Dat verbetert de samenwerking. Daarbij moet Europa zo nodig ook zonder de Verenigde Staten kunnen optreden.

Ollongren benoemde dat Nederland klaar staat voor een leidende rol in de internationale defensiesamenwerking. Haar belangrijkste boodschap: Nederland verstevigt haar zogenoemde ‘hard power’ op militair vlak en wil dat zoveel mogelijk samen doen met de VS, Europese bondgenoten en partnerlanden. Om zo samen sterker te staan. In de eerste plaats om Rusland de oorlog niet te laten winnen, door Oekraïne te steunen met wapens en training, maar ook om de Europese defensie op orde te krijgen.

Want behalve de oorlog in Oekraïne zijn er nog veel meer dreigingen. Ollongren noemde de ontwikkelingen in China, zoals op het terrein van kunstmatige intelligentie, de dreigende wereldwijde hongersnood en klimaatverandering. 

Volgens de minister worden we geconfronteerd met complexe strategische uitdagingen. “Er staat veel op het spel. Het is aan ons om de juiste beslissingen te nemen, zodat we vrede en vrijheid kunnen doorgeven aan volgende generaties."