Onderzeeboot opgedoken in Scheveningen

Zr.Ms. Zeeleeuw ligt sinds vandaag in de haven van Scheveningen binnen. Morgen en overmorgen zijn de scholierendagen. Jongeren krijgen dan de kans de onderzeeboot van dichtbij te zien. Die ligt er ten slotte ook nog tijdens Vlaggetjesdag, wanneer de komst van de Hollandse Nieuwe in de schijnwerpers staat.

Vergroot afbeelding Onderzeeer vaart de haven van Scheveningen in, publiek kijkt toe vanaf de kade.
Geen alledaags gezicht in Scheveningen.

Zondag vertrekt het vaartuig weer. Vóór dat moment zich aandient vertelt de onderzeebootbemanning graag over het leven aan boord, maar niet over de opdrachten. Die zijn geheim.

De Koninklijke Marine verzamelt onder meer inlichtingen met haar onderzeeboten. Het levert vaak interessante informatie op. De operaties zijn daarom zeer gewild tijdens opdrachten voor de Europese Unie en de NAVO. De onderzeeboot is echter een zeer schaars product, oftewel een nichecapaciteit, die niet altijd valt te leveren.

Vergroot afbeelding Zr.Ms. Zeeleeuw vaart de haven binnen.
Zr.Ms. Zeeleeuw vaart de haven binnen.

Onzichtbaar en moeilijk op te sporen

De Zeeleeuw heeft onder meer stealth-eigenschappen. Ondergedoken maakt het de boot onzichtbaar en moeilijk op te sporen door schepen, vliegtuigen of andere onderzeeboten.

De marine heeft vier bewapende onderzeeboten in haar inventaris. Ze behoren tot de Walrusklasse. De boten zijn echter verouderd. Daarom is besloten ze te vervangen. Zo kan de Nederlandse krijgsmacht via onderzeebootoperaties ook in de toekomst een waardevolle bijdrage leveren aan veiligheid. Bovendien gaat de in vele jaren opgebouwde kennis niet verloren.