Luchtmobiele militairen even onder commando van de koning

Militairen van 11 Luchtmobiele Brigade kregen vandaag niet alledaags bezoek. Het was koning Willem-Alexander. In Schaarsbergen sprak hij onder anderen met militairen die deze zomer naar Roemenië vertrekken. Zij voegen zich daar in NAVO-verband bij de enhanced Forward Presence.

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander.
Koning Willem-Alexander bezocht 11 Luchtmobiele Brigade.

Zo’n 200 landmachtmilitairen dragen daar bij om de Russen af te schrikken en de oostflank van het NAVO-verdragsgebied te verdedigen indien nodig. Zij kunnen desgewenst snel in actie komen. Door de Russische inval in Oekraïne op 24 februari is de militaire aanwezigheid in Oost-Europa sterk uitgebreid.

De koning kwam niet alleen langs om zijn steun voor de militairen uit te spreken. Hij deed ook actief mee aan oefeningen op de kazerne. Daarbij vielen militairen vurend en ondersteund door een drone een ‘vijandelijk’ huis binnen. De koning, die zelf diende bij de marine, hielp hierbij met het geven van orders vanuit een patrouillevoertuig.

Vergroot afbeelding De koning in gesprek met militairen.
De koning ging in gesprek met de 'rode baretten'.

Trots

Voor een deel van de 'rode baretten' wordt dit hun eerste buitenlandse inzet. De koning was dan ook benieuwd hoe zij er tegenaan kijken. "Het thuisfront staat nooit te trappelen als je wordt ingezet", zei een van hen. "Mijn vriendin vindt het erg spannend. Bij mij overheerst vooral trots dat ik mijn steentje bij mag dragen."

De inzet in Roemenië duurt in beginsel een jaar. De militairen maken er deel uit van een door Frankrijk geleide battlegroup van 900 militairen. Van eind februari tot eind april zaten Nederlandse militairen al in Roemenië voor een training.