Belgische F-16’s onderscheppen toestel boven Nederland

De Nederlandse luchtgevechtsleiding heeft vanavond 2 Belgische F-16’s gealarmeerd. De 2 gevechtsvliegtuigen vlogen naar een civiel vrachtvliegtuig boven Nederland en begeleidden het naar de eindbestemming in België. De Belgische autoriteiten doen daar nader onderzoek naar het toestel. 

De F-16’s hebben boven Nederland supersoon gevlogen, dus sneller dan het geluid. Dit kan op de grond hoorbaar zijn geweest als een doffe knal.

Quick Reaction Alert

De Belgische F-16’s bewaken sinds afgelopen weekend weer het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg. Zij hebben de zogeheten Quick Reaction Alert (QRA) overgenomen van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds eind januari stonden 2 Nederlandse F-16’s 24 uur per dag stand-by om te reageren op schendingen van het luchtruim van de Benelux.

Nederland en België nemen de bewaking van het luchtruim afwisselend voor een aantal maanden op zich. Hiervoor staan permanent 2 jachtvliegtuigen klaar. Vanwege de korte waarschuwingstijd kunnen ze binnen enkele minuten opstijgen en een ongeïdentificeerd toestel onderscheppen.