Inzet C-130 Hercules in Mali zit erop

De inzet van een C-130 Hercules transportvliegtuig in Mali is beëindigd. De luchtmacht voerde er sinds 19 november transporttaken uit in opdracht van de Verenigde Naties (VN). Het afgelopen half jaar is bijna 700.000 kilo vracht door de lucht vervoerd.

Vergroot afbeelding Een C-130 Hercules van de Koninklijke Luchtmacht in Mali.
Een C-130 Hercules van de Koninklijke Luchtmacht in Mali.

De VN gebruikte het militaire toestel voor transporten voor de troepenmacht van de United Nations  Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (Minusma). Onder de vrachtvluchten zaten ook drops vanuit de lucht. Zo is bijvoorbeeld een bataljon uit Senegal bevoorraad in het afgelegen dorp Ogossagou. Pallets met militaire goederen en voeding zijn daar via parachutes onbeschadigd geland.

Vergroot afbeelding Goederen worden gedropt uit een vliegtuig.
Soms dropten luchtmachtmilitairen goederen of voedsel vanuit de lucht, zoals hier.

Timboektoe

Los van de vracht zijn ook zo’n 1.500 mensen en een aantal voertuigen verplaatst.

Het meest werd gevlogen op Timboektoe in het hart van Mali. Al met al klokte de C-130 ruim 300 vlieguren in het West-Afrikaanse land.
Helemaal naar tevredenheid is dat niet. Het toestel stond uiteindelijk 68 dagen aan de grond en vloog dus minder dan was ingecalculeerd. Daar lagen meerdere redenen aan ten grondslag, zoals een grondige en noodzakelijke onderhoudsbeurt. Een andere voorbeeld is dat de Malinese autoriteiten besloten het luchtruim voor een bepaalde tijd te sluiten.

Vergroot afbeelding Hercules C-130.
De C-130 vloog naar locaties in heel Mali.

Aangestampt zandpad

Desondanks was de bijdrage van het Nederlandse militaire vliegtuig zeer welkom. Luchttransport is immers een schaarse capaciteit in Mali. Positieve bijkomstigheid van een Hercules is ook nog eens dat dit toestel niet per se hoeft te landen op asfalt. Daar had het noorden van Mali profijt van. De luchtmacht landde er met vracht en personen op een soort van aangestampt zandpad.

Vergroot afbeelding Malinees kind met opblaasbeest.
Luchtmachters bezorgden weeskinderen een fantastische dag.

Speelgoed

Op momenten dat er niet werd gevlogen, maakten militairen zich op andere manieren nuttig. Zo ontfermden ze zich onder meer over een weeshuis. Er zijn 2 koelkasten geleverd en 1.000 kilo rijst. De speelkamer kreeg een verfbeurt en de kinderen werden verblijd met speelgoed en kleurspullen. Luchtmachters bezorgden de kleintjes een fantastische dag.

Vergroot afbeelding Minister van Defensie Kajsa Ollongren loopt tussen militairen in Mali.
Minister van Defensie Kajsa Ollongren werd eerder deze week met alle egards ontvangen in Mali.

Dreiging voor de veiligheid

Momenteel telt Minusma zo’n 14.000 blauwhelmen. Die staan onder commando van de Nederlandse luitenant-generaal Kees Matthijssen. De VN probeert veiligheid en stabiliteit in Mali te brengen.

Er is echter sprake van een verslechterende veiligheidssituatie en toenemende instabiliteit. Terreurdreiging en migratiestromen vanuit het land vormen een dreiging voor de veiligheid van Europa en dus ook van Nederland. Reden te meer dat minister Kajsa Ollongren eerder deze week liet weten serieus naar het verzoek te kijken om opnieuw een bijdrage te leveren aan de VN-missie Minusma.

Naar Nederland

Vanaf dinsdag keren de leden van het 90-koppige detachement gefaseerd terug naar Nederland. De C-130 met crew volgt later.

Gedurende de missie in Mali is na de eerste 3 maanden het detachement gewisseld. In totaal waren er zodoende zo’n 200 militairen, inclusief bewaking, betrokken bij de inzet van de C-130 Hercules.