‘Oproepbare’ militairen van alle krijgsmachtdelen openbaar beëdigd

“We moeten ons constant aan kunnen passen aan de ontwikkelingen om ons heen. Ook aan de dreigingen. De oorlog in Oekraïne maakte ineens zichtbaar hoe belangrijk en noodzakelijk het is dat er mensen zijn die voor vrijheid willen vechten. U vormt als reservist een zeer welkome verrijking van onze organisatie.” Dat zei staatssecretaris Christophe van der Maat vandaag op het Spuiplein in Den Haag bij de beëdiging van 60 reservisten.

Vergroot afbeelding Beëdiging van een marechaussee op het Spuiplein in Den Haag.
Beëdiging van een reservist van de marechaussee.

Het was voor het eerst dat reservisten van alle krijgsmachtdelen tijdens dezelfde plechtigheid werden beëdigd. Defensie koos ervoor dat openbaar te doen. Dit laat zien dat reservisten een belangrijke rol spelen in de krijgsmacht van de toekomst. Van der Maat zei overigens liever te spreken van ‘oproepbare’ militairen. “Het verschil tussen beroepsmilitairen en reservisten wordt namelijk steeds kleiner. En u neemt een volwaardige plek in binnen onze krijgsmacht.”

Vergroot afbeelding Staatssecretaris speecht bij beëdiging. Militairen staan achter hem opgesteld.
Staatssecretaris Van der Maat stelde dat reservisten een 'volwaardige plek innemen binnen onze krijgsmacht'.

Watersnood

Reservisten zijn flexibel en brengen een speciale expertise mee. Ze zijn dan ook te vinden op alle plekken binnen de organisatie. Zoals de beëdigde vaandrig Frank. Hij studeert rechten en geschiedenis, maar maakt daarnaast deel uit van het Defensity College. Dat wil zeggen dat hij zich 1 of 2 dagen per week inzet als werkstudent voor de krijgsmacht. Zo geeft hij de genie in Vught juridisch advies bij de inkoop van materieel. Ook maakt hij deel uit van 30 Nationale Reserve Bataljon. Deze eenheid kwam vorig jaar in actie tijdens de watersnood in Limburg.

Vergroot afbeelding Militairen op het Spuiplein in Den Haag.
Beëdiging van een reservist van de landmacht.

Schaalbare krijgsmacht

De gemiddelde reservist werkt ongeveer 30 uur per maand voor de krijgsmacht. “Uw bijdrage is hard nodig. Want we moeten als Defensie flexibeler worden en sneller kunnen inspelen op piekmomenten die verwacht en onverwacht op ons pad komen”, aldus Van der Maat.

Defensie werkt ook aan plannen om de militaire organisatie beter met de samenleving te verbinden, zo liet de staatssecretaris weten. “Om zo meer een krachtige en schaalbare krijgsmacht te worden. Heeft u hiervoor ideeën? Dan hoor ik die graag!”, riep hij de reservisten op.

Wervingscampagne

De militaire organisatie kan nog veel meer oproepbare militairen gebruiken. Daarom start Defensie eind deze maand een nieuwe wervingscampagne. Van der Maat zei erop te rekenen dat de reservisten hierin ook een ambassadeursrol vervullen. “Want u staat met één been in de samenleving en met het andere in de krijgsmacht. Daardoor bent u als geen ander in staat om een brug te slaan tussen de maatschappij en Defensie. Om te laten zien hoe mooi én waardevol het is om voor de Nederlandse krijgsmacht te werken.”