Rode Baretten blijven langer in Roemenië

De aanwezigheid van 150 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade in Roemenië is verlengd tot in ieder geval eind april. Dit gebeurt met name om te blijven bijdragen aan de afschrikking tegen Russische agressie. De Nederlandse militairen vertrokken eind februari voor de oefening Rapid Falcon om daar te oefenen met Amerikaanse en Roemeense collega’s.

Oorspronkelijk zouden de luchtmobiele militairen, de Rode Baretten, 2 weken helikopteroperaties en schietoefeningen doen in Duitsland. Door de Russische dreiging aan de oostflank van het NAVO-verdragsgebied is die training naar Roemenië verplaatst.

Dit draagt bij aan geloofwaardige afschrikking vanuit de NAVO. Daarnaast zijn er goede trainingsmogelijkheden met onder meer Amerikaanse Black Hawk helikopters.