Prinses Margriet ontvangt eerste medaille Invictus Games

Prinses Margriet heeft vanmiddag de 1e medaille voor de Invictus Games in ontvangst genomen. De erevoorzitter van de Comité Invictus Games Den Haag 2020 kreeg het exemplaar uit handen van muntmeester Bert van Ravenswaaij van de Koninklijke Nederlandse Munt.

Vergroot afbeelding Van links naar rechts: prinses Margriet, CEO Invictus Games Conny Wenting, deelnemer Alina Zoet en muntmeester Bert van Ravenswaaij.
Van links naar rechts: prinses Margriet, CEO Invictus Games Conny Wenting, deelnemer Alina Zoet en muntmeester Bert van Ravenswaaij.

De medailles zijn onder escorte van de Koninklijke Marechaussee in een pantservoertuig vervoerd van de Koninklijke Nederlandse Munt in Houten naar Soesterberg. Er is voor de onthulling gekozen voor het Nationaal Militair Museum omdat daar dit weekeinde de Nacht van de Militaire Muziek plaats heeft.

Bij de plechtigheid in het NMM waren plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Boudewijn Boots en voorzitter van Invictus Games Den Haag 2020 Mart de Kruif aanwezig. Admiraal Boots vergeleek het slaan van een medaille met de kracht van de deelnemers aan de Invictus Games. "Het heeft een treffende overeenkomst. Metaal wordt onder grote druk gezet. Het verandert, maar het breekt niet en krijgt een nieuwe vorm. Zo is dat ook voor deze mensen”, sprak hij in de richting van Alina Zoet, een van de deelnemers aan de spelen.

Wethouder Anne Mulder van Den Haag, zelf een veteraan, sprak zijn bewondering uit voor het doorzettingsvermogen van de militairen. “Geen mens komt ongeschonden uit een oorlog, ook al ben je ervoor getraind”, sprak hij.

Kracht

De 5e editie van de Invictus Games wordt dit jaar van 16 tot en met 22 april gehouden in Den Haag. Het internationale sportevenement voor fysiek en/of mentaal gewonde militairen gebruikt de kracht van sport om herstel te stimuleren, revalidatie te ondersteunen en breder begrip en respect te genereren voor hen die hun land dienen of gediend hebben. Tijdens deze editie doen zo’n 500 deelnemers uit 20 verschillende landen mee in 10 takken van sport.

In de Defensiekrant van vandaag staat een uitgebreide reportage over de voorbereidingen op de Invictus Games, vandaag op Sportcentrum Papendal.