Defensieministers EU voeren militaire steun aan Oekraïne op

De EU voert de militaire steun aan Oekraïne op. Dat hebben de ministers van Defensie van de EU vandaag afgesproken. Oekraïne deed een dringend verzoek voor verdere steun. Daaraan wordt nu gehoor gegeven.

Vergroot afbeelding De minister tijdens een videogesprek.
De minister sprak haar collega's digitaal.

Er wordt voor in totaal 500 miljoen euro beschikbaar gesteld. 450 miljoen euro hiervan kan besteed worden aan wapens. Bijvoorbeeld verschillende kalibers geweren, houwitsers, mortieren, antitankwapens, munitie en luchtverdedigingswapens. De rest is voor andere middelen, zoals uitrusting, medische voorziening en brandstof.

De ministeries leveren het materieel. De Europese Vredesfaciliteit vergoedt de kosten. De ministers van Buitenlandse Zaken keurden een besluit over de inzet van dit instrument gisteren al goed.

De Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO) overziet de levering. De dienst zorgt voor coördinatie en afstemming van de levering van de bilaterale militaire steun van de EU-lidstaten aan Oekraïne. Op die manier sluiten vraag en aanbod op elkaar aan.

Ongekende schaal

Minister Kajsa Ollongren: “Dit is de eerste keer dat de EU dergelijke steun aan een land buiten de EU financiert en direct op een ongekende schaal. De uitzonderlijke omstandigheden vragen hierom en we komen hiermee tegemoet aan een dringend verzoek van Oekraïne. Het betekent ook een nieuwe en belangrijke stap in de geopolitieke rol van de Unie.”

De huidige situatie onderstreept het belang en de urgentie van de aanname van het EU Strategisch Kompas in maart. Hierin staan concrete ambities en doelen voor een sterker EU-defensiebeleid. Nederland heeft dit ook in het overleg met de defensieministers van de EU benadrukt.

Nederland veroordeelt de brute oorlogshandelingen van Rusland sterk. Oekraïne heeft daarom maximale steun nodig. Nederland ondersteunt het Oekraïense leger dan ook met militaire goederen. Nederland vindt het belangrijk dat Oekraïne zich kan verdedigen tegen de illegale Russische invasie.