Franse generaal Burkhard geïnteresseerd in meer militaire samenwerking met Nederland

De Franse Commandant der Strijdkrachten generaal Thierry Burkhard heeft met zijn Nederlandse collega generaal Onno Eichelsheim gesproken. Het ging onder meer over mogelijkheden voor meer samenwerking. Burkhard was hiervoor afgelopen 2 dagen in Nederland.

Vergroot afbeelding De generaals Thierry Burkhard (li) en Onno Eichelsheim op het bordes van Plein 4.
De generaals Thierry Burkhard (li) en Onno Eichelsheim voor het ministerie van Defensie..

Ook een bezoek aan het Korps Commandotroepen (KCT) stond op het programma. Burkhard werd daar door commando’s geïnformeerd over hun werkwijze en het gebruik van materieel bij verschillende soorten operaties. Hij was geïnteresseerd in de nieuwe Vector-terreinwagen,  speciaal ontwikkeld voor de commandotroepen.

Nederland en Frankrijk werken al jaren nauw samen bij militaire operaties. Bijvoorbeeld tijdens missies in Sahel-landen, waaronder in Mali. De huidige spanningen rondom Oekraïne vormen aanleiding voor meer samenwerking tussen verschillende krijgsmachten.

Daarom gaan ook de krijgsmachten van Frankrijk en Nederland meer gezamenlijk oefenen. Verder wordt de samenwerking gezocht bij nieuwe missies en vormt militaire interoperabiliteit een aandachtspunt.

Robotica

In december namen de Nederlandse en Franse landmacht hierop al een voorschot. Beide landen gaan kennis delen op onder meer het gebied van robotica en militaire operaties in een complexe omgeving. Een ander voornemen is om elkaars technologische informatiesystemen beter te koppelen.