Einde aan inzet Taakgroep Takuba in Mali

De inzet van de Taakgroep Takuba in Mali stopt. Frankrijk, dat het commando voert, heeft besloten de militairen uit Mali terug te trekken. Dat is een direct gevolg van de tegenwerking die de taakgroep ondervindt van de Malinese transitieautoriteiten. Dat melden de betrokken landen, waaronder Nederland, vandaag in een gezamenlijke verklaring.

De politieke, operationele en juridische voorwaarden voor de effectieve voortzetting van de strijd tegen terrorisme in Mali zijn niet langer toereikend. De betrokken landen hebben daarom besloten tot een gecoördineerde terugtrekking van de militaire middelen. Dit gebeurt in nauwe afstemming met de buurlanden van Mali. De terugtrekking gebeurt de komende maanden.

Namens Defensie zijn 2 stafofficieren actief bij Takuba, waarvan er 1 in Mali zit. Hij vertrekt daar. De andere militair zit op het hoofdkwartier van de overkoepelende missie in Tsjaad. Die officier blijft daar voorlopig zitten. Nederland praat met de Takuba-partners om de missie eventueel buiten Mali voort te zetten.

Vergroot afbeelding Deel van helm van een Nederlandse militair.
Nederlandse militairen blijven nog wel actief in Mali.

Zorgen

Minister Kajsa Ollongren uitte vorige week al haar zorgen over de verslechterende omstandigheden in Mali. Zo werd de Franse ambassadeur inmiddels het land uitgezet en voelden Deense militairen genoodzaakt zich terug te trekken uit Takuba.

Mali houdt zich niet aan de afspraken met de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) om eind deze maand verkiezingen te houden. Daarnaast is het waarschijnlijk dat de autoriteiten gebruik maken van de diensten van de Wagner Groep. Deze Russische paramilitairen worden in verband gebracht met grove mensenrechtenschendingen.

De landen die actief zijn in Mali blijven zich wel inzetten in de strijd tegen terrorisme in de Sahelregio. Op welke manier dit gaat gebeuren, wordt nu besproken.

Andere missies

Nederland ziet geen aanleiding om de militairen die betrokken zijn bij andere missies in Mali terug te trekken. Het gaat om de VN-vredesmissie Minusma en de Europese Trainingsmissie (EUTM). Dit zijn missies met een andere taakstelling.

Voor Minusma zet Defensie een C-130 in en in totaal 90 personen. De bijdrage aan Minusma eindigt in principe medio mei. De Nederlandse luitenant-generaal Kees Matthijssen is Force Commander hiervan. Hij heeft sinds begin dit jaar de troepenmacht van bijna 14.000 blauwhelmen onder zijn hoede. Bij EUTM zijn 6 Nederlandse militairen betrokken.