Generaal Eichelsheim: Is Europa tot actie in staat?

Volgens Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim moeten de Europese strijdkrachten op het ergste voorbereid zijn. Welke militaire capaciteiten zou Europa op de korte en lange termijn moeten hebben? Gisteren kwam het aan de orde tijdens een discussie van Eichelsheim met onder anderen defensieanalist Daniel Fiott van het EU institute for Security Studies en Dick Zandee van Clingendael. 

Vergroot afbeelding Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim.
Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim.

“Is Europa, zij het in een NAVO- of een EU-kader, tot actie in staat?”, vroeg Eichelsheim. “En hebben we de nodige capaciteiten om onze belangen te verdedigen? Het algemene antwoord is: nee, dat doen we niet.”

Volgens de CDS zijn de Europese leiders zich hiervan bewust en hebben de ambitie het voortouw te nemen en meer te investeren in defensie. “Op Europees niveau is de uitdaging om niet alleen een stap in de goede richting te zetten, maar in het verlengde van elkaar te lopen. Want op dit moment zijn we verdeeld over hoe we meer samenhang kunnen bereiken en onze tekorten kunnen verkleinen.”

Vergroot afbeelding 2 gevechtstanks.
Leopard 2 A6-gevechtstanks. EU-landen beschikken over 15 verschillende soorten tanks, vaak niet uitgerust met dezelfde communicatiesystemen.

Troepenbescherming

De generaal zei het belangrijk te vinden capaciteiten te hebben waarvoor Europa nu teveel afhankelijk is van de Amerikanen. “Concreet heb ik het over afhankelijkheden op het gebied van strategische transportcapaciteiten, inlichtingencapaciteiten, CIS/C2-systemen en troepenbescherming. Vanuit militair perspectief wil ik de aandacht vestigen op verschillende factoren, essentieel voor het succes van toekomstige Europese militaire vermogens.”

Eichelsheim noemde dat mogelijkheden interoperabel moeten zijn. Hij gaf als voorbeeld dat EU-landen beschikken over 15 verschillende soorten tanks, vaak niet uitgerust met dezelfde communicatiesystemen. Iets wat de Amerikanen wel voor elkaar hebben met 1 type tank.

Out-of-stock

Eichelsheim pleitte voor bruikbaarheid van capaciteiten bij alle internationale samenwerking en door alle allianties. “Kijk naar onze Multi-Role Tanker Transport Capability. We zijn niet de enige eigenaar en delen vlieguren met een aantal Europese partners. Dat is de weg vooruit.

Ook vroeg Eichelsheim deze manier van denken toe te passen op zowel de korte als de lange termijn en te zorgen dat dubbel werk wordt vermeden. “We willen niet te maken krijgen met vermijdbare kosten. Maar duplicatie mag niet ten koste van alles worden vermeden. Niemand wil out-of-stock zijn tijdens een crisis.”

Veel op het spel

Eichelsheim benadrukte dat er veel op het spel staat. “Onze eigen veiligheid, een groot goed dat we willen doorgeven aan onze kinderen en hun kinderen, een garantie voor een veilig thuis in deze wereld. Voor deze veiligheid vertrouwen we op onze allianties. De EU, de VN, de NAVO – we zijn maar zo sterk als deze allianties. Omdat eenheid ons grootste wapen is tegen elke dreiging."