Weekoverzicht Defensieoperaties

Nederland voert een jaar het commando over de Standing NATO Maritime Group1. Dit een permanente maritieme reactiemacht van de NAVO. Zr.Ms. Rotterdam is vlaggenschip van het vlootverband. Een overzicht van Defensieoperaties in de periode van 5 tot en met 11 januari 2022.

Zr.Ms. Rotterdam.
Zr.Ms. Rotterdam is vlaggenschip van de Standing NATO Maritime Group1.

COVID-19

Militairen helpen de GGD bij het vaccineren tegen COVID-19. In totaal gaat het om 2.000 mannen en vrouwen. Van hen worden er momenteel 724 ingezet, de rest staat standby. Verder springt Defensie bij in ziekenhuizen in Utrecht en Venlo.

Lopende operaties buitenland:

 • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen in Irak het vliegveld van Erbil en omliggend gebied. Nederland neemt in Irak ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich op het adviseren van de veiligheidssector. Nederland heeft verder nog 4 officieren in Bagdad en 2 in Erbil. Zij adviseren met name hoe operaties in de strijd tegen ISIS het best zijn te plannen en aan te sturen. De inzet wordt zowel in Bagdad als Erbil ondersteund door het National Support Element. Op het hoofdkwartier van de missie in Koeweit werken 2 Nederlandse stafofficieren.
 • Nederland draagt sinds 2017 met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. De focus van de eFP ligt op militaire oefeningen in internationaal verband. Daarmee geeft het bondgenootschap een duidelijk signaal af richting Rusland: de NAVO traint er om samen sterk te staan tegen alle mogelijke dreigingen.
 • Nederland zet voor de VN-missie Minusma in Mali momenteel een C-130 Hercules-transportvliegtuig in en ongeveer 90 militairen. Voor de VN-missie werken ook 3 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan. Daarnaast levert Nederland 3 politieagenten en 1 militair aan de politiecomponent binnen Minusma. Verder bereiden kwartiermakers in hoofdstad Bamako de komst voor van de nieuwe Force Commander luitenant-generaal Kees Matthijssen en zijn staf.
 • 6 Nederlandse militairen ondersteunen de Europese trainingsmissie (EUTM) in Mali.
 • Nederlandse militairen zijn in het Midden-Oosten betrokken bij missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om Undof, Untso, Unifil en USSC.
 • Vanuit Qatar werkt een Nederlandse stafofficier aan de strategische planning voor Operation Inherent Resolve.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage levert logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments die Nederlandse schepen beschermen tegen piraterij.
 • Zr.Ms. Holland keerde terug uit het Caribisch gebied. Het fungeerde daar als stationsschip. Zr.Ms. Friesland neemt die taak over en vertrok gisteren (verlaat) richting de West.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).

Operaties/acties binnenland:

 • De EOD identificeerde en ruimde 61 projectielen.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.
 • Defensie draagt op verschillende manieren bij aan de opvang van Afghaanse vluchtelingen en andere asielzoekers. Dat gebeurt in Heumensoord en op Defensielocaties in Zeist en Zoutkamp.
 • De Curaçaose Militairen (CURMIL) ondersteunen de civiele autoriteiten bij het handhaven van de avondklok. Dit vanwege de verscherpte coronamaatregelen op het eiland.