Landmacht verstevigt samenwerking met Frankrijk

De Nederlandse en Franse landmacht willen nog nauwer samenwerken bij opleidingen en oefeningen. Dat staat in een verklaring die Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen en zijn Franse ambtgenoot général Pierre Schill gisteren in Parijs ondertekenden.

Vergroot afbeelding Generaal Pierre Schill en luitenant-generaal Martin Wijnen.
Général Pierre Schill en luitenant-generaal Martin Wijnen (r).

Beide landen gaan daarnaast meer kennis delen op onder meer het gebied van robotica en militaire operaties in een complexe omgeving. Denk hierbij aan verstedelijkte gebieden of lange-afstandsverkenningen. Een ander voornemen is om elkaars technologische informatiesystemen beter te koppelen. Het is de bedoeling dat de afspraken binnen 4 jaar zijn gerealiseerd. 

De Nederlandse en Franse landmacht werken al jaren nauw samen bij militaire operaties. Bijvoorbeeld tijdens missies in Sahel-landen, zoals  Minusma in Mali.

Wijnen krijgt Légion d’Honneur

De ondertekening had nog een feestelijk tintje. Voor zijn inspanningen voor de Frans-Nederlandse samenwerking ontving Wijnen de hoogste Franse militaire onderscheiding: de Légion d’Honneur. Schill reikte hem het eremetaal uit.