Duits-Nederlands legerkorps met luitenant-generaal Tak weer onder Nederlands commando

De leiding over het Duits-Nederlands legerkorpshoofdkwartier, dat in het Duitse Munster is gevestigd, komt weer onder Nederlands commando. Luitenant-generaal Nico Tak neemt op 17 maart het bevel over van zijn Duitse ranggenoot Andreas Marlow.

Vergroot afbeelding Generaal-majoor Nico Tak.
Luitenant-generaal Nico Tak neemt het bevel over van het Duits-Nederlands legerkorps.

Tak heeft veel kennis en ervaring met het plannen en aansturen van operaties, is ook in het VK en de VS geschoold en heeft een brede operationele ervaring. Momenteel fungeert Tak nog als directeur van de Directie Aansturen Operationele Gereedheid (DAOG) voor de hele krijgsmacht. Op 28 februari wordt hij bevorderd tot luitenant-generaal.

Operationele ervaring

Generaal-majoor Tak doorloopt vanaf 1981 de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Als cavalerist zit hij vervolgens tot eind 1991 bij 43 Tankbataljon in het Noord-Duitse Langemannshof. Bij de cavalerie vervult Tak op verschillende niveaus, commando- en instructeur functies. Aansluitend volgt Tak de Hogere Militaire Vorming bij de Koninklijke Landmacht.

Daarna is hij bij de landmacht verantwoordelijk voor de planning van operaties in Bosnië, Rwanda en Cyprus. Tak volgt in het Verenigd Koninkrijk het Joint Services Command and Staff College. Parallel behaalt hij zijn Master in Defence Studies aan King’s College in Londen. Het is 2001 als hij militair assistent is van de Divisiecommandant Multinational Division South-West in het Bosnische Banja Luka. Dan volgt een periode Den Haag, waar hij betrokken is bij de herstructurering van de landmacht, de topstructuur van Defensie en de Nederlandse bijdrage aan de NATO Response Force (NRF).

In 2004 wordt hij commandant van 42 Tankbataljon in Havelte en bereidt hij zich voor op parate inzet van de NATO Response Force in 2005. Zijn eenheid is betrokken bij verschillende uitzendingen, zoals in Pakistan, voor de hulp na de aardbeving in Bagh. Ook gaan zijn eenheden naar de Afghaanse plaatsen Pol-e-Khomri, Kandahar en als commandant leidt hij het eerste Provinciaal Reconstructie Team in Uruzgan.

Internationale ervaring

In het Amerikaanse Pennsylvania haalt Tak in 2008 zijn Master of Strategic Studies aan het United States Army War College in Carlisle. Daarna is hij eerst hoofd van de afdeling Operationele Gereedstelling in de Landmachtstaf, en vervolgens militair adviseur bij Buitenlandse Zaken. Daar is hij betrokken bij beleidsdossiers rondom diverse crises in het Midden-Oosten, Centraal-Azië en Afrika, de formulering van de Internationale Veiligheidsstrategie en het Budget Internationale Veiligheid.

Na een functie als speciaal adviseur in de staf van de Senior Civilian Representative NATO in het Afghaanse Kaboel, wordt hij in 2014 Director van het Comprehensive Crisis and Operations Management Centre van SHAPE (Supreme Headquartes Allied Powers Europe) in het Belgische Mons. Daar is hij verantwoordelijk voor de aansturing van alle lopende NAVO-operaties en crisis identificatie. De NAVO is dan onder meer betrokken bij de operatie in Afghanistan, de crisis in Oekraïne en de migratie-crisis in 2015. Vanwege zijn inzet gedurende zijn functie bij SHAPE wordt Tak onderscheiden met de NATO Meritorious Service Medal.

In 2017 wordt Tak directeur Training en Operaties van het Commando Landstrijdkrachten. Hier is hij onder andere Chairman van de Army Steering Group. In deze rol geeft hij leiding aan verregaande samenwerking tussen de Duitse en Nederlandse Landmacht. Sinds 2019 is hij directeur DAOG.