Zr.Ms. Pelikaan bezoekt Suriname

Een historisch moment: voor het eerst sinds 2010 bezoekt een Nederlands marineschip Suriname. Vrijdagavond meerde het logistieke ondersteuningsschip Zr.Ms. Pelikaan van de Koninklijke Marine af in de Nieuwe Haven van Paramaribo. 

Vergroot afbeelding Marineschip de Pelikaan vaart in Paramaribo.
Zr.Ms. Pelikaan komt aan in Paramaribo.

De komende dagen zullen de Nederlandse militairen tezamen met de Surinaamse Kustwacht en het Surinaams Nationaal Leger nautische en technische kennis delen.

Vernieuwde samenwerking

Het bezoek is een van de eerste stappen in de hernieuwde militaire samenwerking tussen beide landen. April dit jaar bezocht toenmalig Defensieminister Ank Bijleveld-Schouten Suriname, waar zij samen met haar Surinaamse collega een intentieverklaring tekende. Afgesproken werd dat Nederland de Surinaamse krijgsmacht ondersteunt bij het opleiden en trainen van het militaire kader. Daarnaast wordt momenteel verkend of de Nederlandse jungletraining in Suriname volgend jaar hervat kan worden.

Vergroot afbeelding De Nederlandse ambassadeur wacht het marineschip op vanaf de kade.
De Nederlandse ambassadeur in Suriname Henk van der Zwan en landenofficier van Zuid-Amerika Jaap Hubbelmeijer kijken hoe Zr.Ms. Pelikaan afmeert in Suriname.

Lessen en rivierverkenning

Het bezoek van Zr.Ms. Pelikaan aan Suriname staat in het teken van informatie-uitwisseling, zegt de commandant van het marineschip, luitenant-ter-zee der eerste klasse Marc Jereskes. 

“Zaterdag en zondag krijgen wij een gezelschap van de Surinaamse Kustwacht en het Surinaams Nationaal Leger aan boord. Daarbij geven wij een rondleiding en lessen op het gebied van techniek en nautische vaardigheden. Aan boord hebben wij ook 5 mariniers van het bootpeloton uit Aruba. Zij zullen samen met het gezelschap van de Surinaamse Kustwacht en het Surinaams Nationaal Leger gaan varen op de Commewijne en de Surinamerivier. Ook tijdens de rivierverkenning staat het delen van kennis en ervaring centraal.”

Vergroot afbeelding In Suriname wordt het marineschip onthaald door de Surinaamse Militaire Kapel.
Het schip en haar bemanning werden feestelijk onthaald door de muzikanten van het Surinaamse Militaire Kapel, met de instrumenten die zij geschonken kregen door Nederland.

Samenwerken bevriende landen

De landenofficier van Zuid-Amerika en waarnemend Defensie Attaché, kapitein-luitenant ter zee Jaap Hubbelmeijer, zag met eigen ogen hoe de Pelikaan de Surinaamse haven bereikte. “Dit havenbezoek onderstreept onze wil weer een duurzame relatie op te bouwen. Nederland en Suriname hebben een lange gedeelde historie. Het ligt in de aard van ons militaire wezen om met bevriende landen samen te werken. Daar hebben we de afgelopen tijd al op verschillende manieren invulling aangegeven. Zo voeren er in oktober en november 2 Surinaamse officieren mee op de Pelikaan om kennis te maken met onze marine op Curaçao en met de Kustwacht Caribisch gebied.”