Nederland zet alles op alles voor evacuaties uit Kaboel

Nederland doet er alles aan om de evacuatie van mensen uit Afghanistan mogelijk te maken. De afgelopen dagen zijn hiervoor verschillende stappen gezet, maar de veiligheidssituatie in Kaboel is fragiel.

Vergroot afbeelding Een KDC-10 transportvliegtuig van de luchtmacht.
Een KDC-10 transportvliegtuig van de luchtmacht.

Tot vorige week konden mensen nog via civiele luchtvaart naar Nederland. Nadat 2 geplande chartervluchten zijn geannuleerd omdat het niet veilig genoeg was om te landen, is voor militair transport gekozen. 

Defensie plant momenteel met verschillende militaire vluchten. Gisteren zijn 2 C-17 transportvliegtuigen ingezet vanaf de Heavy Airlift Wing in het Hongaarse Papa. Nederland kan samen met andere NAVO-landen een beroep doen op deze strategische transportcapaciteit. Het 1e vliegtuig kon gisteren niet landen. Toestemming hiervoor werd uitgesteld omdat lokaal de prioriteit werd gegeven aan het invliegen van extra beveiliging. 

Een 2e C-17-transporttoestel is vanavond geland op Kaboel International Airport. Het vliegtuig is inmiddels opgestegen met circa 40 mensen aan boord. Voor zover bekend zijn het geen Nederlanders of Afghanen.

Nieuw ambassadeteam en militaire beveiliging op weg

Vanochtend is een KDC-10-transportvliegtuig vanaf Vliegbasis Eindhoven vertrokken naar een land in de buurt van Afghanistan vertrokken. Aan boord zitten de Nederlandse ambassadeur, een consulair noodteam en 62 militairen die voor de force protection zorgen. Zij vliegen na een tussenstop met een C-130 door naar Kaboel. Daar maken de militairen onder leiding van de ambassadeur zo snel mogelijk evacuaties vanaf het vliegveld mogelijk. De verwachting is dat zij morgenmiddag aan de slag kunnen.

Verder is vanmorgen een C-130-transportvliegtuig vanaf Vliegbasis Eindhoven vertrokken richting een land in de regio, met onderweg een tussenlanding. Het toestel wordt met een andere C-130 ingezet dat al in de regio is. Dit is om een luchtbrug te vormen tussen Kabul International Airport en een veilig land in de buurt. 

Een Airbus A330-vliegtuig van de Multinational Multirole Tanker Transport Capability (MRTT) vertrekt naar verwachting morgen vanaf Eindhoven richting de regio. Aan boord zijn enkele artsen en verpleegkundigen van Defensie. Zij verlenen op de opvanglocatie in de regio, indien nodig, beperkte medische zorg aan evacués. Het MRTT-vliegtuig kan daarna worden ingezet voor retourvluchten vanaf de opvanglocatie in de regio naar Nederland.

Situatie vliegveld

De situatie op het vliegveld is onoverzichtelijk en erg veranderlijk. Amerikaanse militairen hebben de beveiliging en coördinatie over de vluchten op zich genomen. De verwachting is dat de Nederlandse vluchten deze week kunnen landen, maar ook dat zijn ‘dagkoersen’. Op dit moment is het moeilijk om Afghanen van buiten het vliegveld toegang te geven tot het vliegveld. Zij krijgen nu geen toegang van de Amerikanen in verband met de veiligheid. Buitenlandse Zaken en Defensie werken hard om duidelijkheid te krijgen wanneer de beoogde evacués het vliegveld op kunnen.

Opvang

In de tussentijd heeft het Ministerie van Justitie en Veiligheid voorbereidingen getroffen voor de aankomst van Afghanen in Nederland. Defensie ondersteunt dit door het ter beschikking stellen van een opvanglocatie op de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in de Marnewaard.