Einde aan missie in Afghanistan

De Nederlandse militaire inzet in Afghanistan stopt na bijna 20 jaar. Dat komt door het besluit van de NAVO om de missie Resolute Support 11 september 2021 te stoppen. De Nederlandse militairen zijn waarschijnlijk in juli al terug.

Voor de Nederlandse terugkeer zijn 9 extra militaire specialisten naar Afghanistan vertrokken. Samen met het logistieke personeel zorgen zij voor de zogeheten redeployment van de Nederlandse militairen en het materieel. Daarnaast zijn eerder al 80 extra militaire beveiligers ingevlogen.

Veiligheidssituatie

De extra beveiliging is nodig omdat op 1 mei de door de Taliban gestelde deadline voor de terugtrekking van alle westerse militairen uit Afghanistan verstreek. De aanwezigheid van westerse militairen na deze datum wordt door de Taliban gezien als een schending van het akkoord dat zij sloten met de Verenigde Staten. Sinds 1 mei beschouwen de Taliban alle westerse militairen in Afghanistan daarom als een legitiem doelwit.

Geen militairen meer in Kaboel

In de Afghaanse hoofdstad Kabul is de Nederlandse militaire aanwezigheid al beëindigd. Dat kon snel omdat het aantal militairen daar klein was.