Grote drugsvangst bij Curaçao

Het marineschip Zr.Ms. Holland heeft gisteren samen met eenheden van de Kustwacht 1.325 kilo drugs in beslag genomen. Smokkelaars vervoerden de verdovende middelen in een speedboot ten zuiden van Curaçao. Er zijn 12 personen aangehouden.

Vergroot afbeelding Zr.Ms. Holland op zee.
Zr.Ms. Holland werkte nauw samen met de Kustwacht.

Sensoren van de Kustwacht detecteerden donderdag een zogeheten go-fast, waarna het Dash-patrouillevliegtuig poolshoogte ging nemen. Het vermoeden bestond dat de snelle boot smokkelwaar aan boord had.

Gerichte schoten

Het Rescue & Coordination Center (RCC) van de Kustwacht heeft het stationsschip Zr.Ms. Holland naar de speedboot gedirigeerd. De smokkelaars reageerden echter niet op stopsignalen, waarna de NH90 maritieme gevechtshelikopter diverse waarschuwingsschoten loste.

Uiteindelijk zijn de motoren van de go-fast met enkele gerichte schoten uitgeschakeld. De FRISC, het snelle onderscheppingsvaartuig van Zr.Ms. Holland, is ingezet om de opvarenden van de zinkende go-fast te halen en pakketten uit het water te vissen.

Vergroot afbeelding Balen cocaïne en marihuana in scheepsruimte.
In totaal werd 1.325 kilo drugs in beslag genomen.

Cocaïne en marihuana

Aan boord van de smokkelboot waren 12 opvarenden, er zijn in totaal 45 pakketten uit zee gehaald. Hierin zat 1.050 kilo cocaïne en 275 kilo marihuana.

De verdachten en drugs zijn aan wal gebracht waar ze werden opgewacht door de lokale politie. Tijdens de actie is 1 verdachte gewond geraakt. Een helikopter heeft deze persoon met spoed naar het ziekenhuis op Curaçao gebracht voor verdere afhandeling.