Defensie zet ook de stand-by Chinook volledig in voor brandbestrijding Albanië

Er vliegen vandaag continu 2 Chinooks in Albanië. De transporthelikopters proberen de vooralsnog onbedwingbare branden te blussen. Dat gebeurt op verschillende plekken in het noorden van het land, afhankelijk van waar de nood het hoogst is.

Vergroot afbeelding Blik op Albanië. Beeld vanuit de achterklep van een Chinook tijdens de blusactiviteiten.
Blik op Albanië. Beeld vanuit de achterklep van een Chinook tijdens de blusactiviteiten.

Een zogenoemde coördinatiecel in hoofdstad Tirana werkt met een kaart waarop alle branden staan ingetekend. Zo kunnen prioriteiten worden gesteld.

De luchtmacht heeft verder een zogenoemde tanktainer naar Albanië gestuurd. Het gaat om een soort van helikopter-tankstation dat dicht bij de vuurhaard is te creëren. De Chinooks hoeven dan niet meer ver te vliegen voor hun brandstof. Daardoor gaat er minder blustijd verloren.

Vergroot afbeelding De bambi bucket wordt geleegd via een luik in de Chinook.
De bambi bucket (flexibele zak met water) wordt geleegd via een luik in de Chinook.

Brand Karaburun onder controle

Van zaterdag 7 augustus tot afgelopen woensdag vloog tijdens daglicht 1 van de Chinooks vrijwel onafgebroken om branden op het schiereiland Karaburun te blussen. Met succes. Mede door de inzet van de blusheli was het mogelijk het vuur onder controle te krijgen. Het 2e toestel werd als reserve achter de hand gehouden.

Lees ook de reportage in de Defensiekrant.