Landmacht aan de slag met e-truck

De Koninklijke Landmacht doet vanaf vandaag ervaring op met een elektrische vrachtwagen. Dit kan dankzij een E-truck van VDL Groep. Het industriële familiebedrijf droeg het exemplaar over aan Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen. Dat gebeurde op het landmachthoofdkwartier in Utrecht.

De E-truck.
De E-truck.

De elektrische vrachtwagen wordt gebruikt voor binnenlandse transportopdrachten om zo de operationele haalbaarheid van elektrisch transport in kaart te brengen.

“We willen een slimme en technologisch hoogwaardige organisatie zijn, die duurzame effecten realiseert in crisistijd en vredestijd. E-mobiliteit en duurzame energievoorziening zijn daar belangrijke onderdelen van”, aldus Wijnen.

Sinds een klein jaar werken VDL Groep en de landmacht daarom aan gezamenlijke innovatie en kennisdeling op het gebied van energiemanagement en batterijtechniek. Hieruit is ook de proef met  de E-truck voortgekomen.

Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen achter het stuur.
Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen achter het stuur.

Wederzijdse versterking

President-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep: “Zo versterken de landmacht en Nederlands hoogwaardige maakindustrie elkaar. VDL is voorloper op het gebied van de elektrificatie van zwaardere voertuigen. Geweldig dat we met de inzet van onze elektrische vrachtwagen in ons eigen land een proef kunnen doen.”

Omschakelen essentieel

Voor Wijnen is de energietransitie niet alleen een opdracht, maar ook een overtuiging. “Schaarste en vervuiling zijn oerbronnen van conflicten en rampen. We moeten dus omschakelen en onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Tegelijkertijd moeten we invulling geven aan de capaciteitsdoelstellingen van de NAVO om opgewassen te zijn tegen de problemen van ‘nu’ en de nabije toekomst. Deze samenwerking helpt daarbij. We staan open voor iedere partij die met ons wil samenwerken aan vernieuwing.“

De landmacht is daarbij volgens Wijnen in veel opzichten interessant voor marktpartijen: “Al was het maar omdat het voor een product een stevige aanbeveling is als het zich heeft bewezen voor militair gebruik.”