Weekoverzicht Defensieoperaties

Honderden mensen evacueren, 10 duizenden zandzakken vullen en plaatsen en vele wegen weer begaanbaar maken. Zo’n 800 militairen waren dag en nacht in touw om de inwoners van het door overstromingen getroffen Limburg te helpen. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 14 tot en met 20 juli. 

Vergroot afbeelding Militairen verstevigen een dijk met zandzakken (17 juli 2021). De eerder neergelegde zandzakken moeten nu weer worden opgeruimd.
Militairen verstevigen een dijk met zandzakken (17 juli 2021). De eerder neergelegde zandzakken moeten nu weer worden opgeruimd.

Militairen bouwden ook in een mum van tijd een noodbrug over de Geul in Valkenburg en hielpen de brandweer bij Meerssen en Bunde een gat in een dijk te dichten. De Koninklijke Marechaussee droeg bij aan de veiligheid door politietaken uit te voeren.

Gisteren vroeg het Waterschap Limburg Defensie om hulp bij het controleren en herstellen van de doorstroom van het complete watersysteem. Hiervoor hebben genisten inmiddels de 1e inspecties gedaan. Ook helpen militairen bij het opruimen van de duizenden zandzakken.

Lopende operaties buitenland:

 • Nederland draagt met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. De multinationale battlegroup waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en opereert vanuit Rukla. De focus ligt op militaire oefeningen in internationaal verband.
 • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen het vliegveld van Erbil. Dat doen zij samen met Koerdische strijdkrachten en Amerikaanse militairen. Nederland neemt in het land ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich met training en advies op het versterken van de veiligheidssector.
 • Nederland heeft verder nog 2 officieren in Bagdad. Zij adviseren met name hoe operaties in de strijd tegen ISIS het best zijn te plannen en aan te sturen.
 • Vanuit Qatar werken Nederlandse stafofficieren mee aan de strategische planning voor Operation Inherent Resolve.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om Undof, Untso, Unifil en USSC.
 • 6 Nederlandse militairen werken voor de Europese trainingsmissie in Mali (EUTM Mali).
 • Nederland levert politieagenten en militairen aan de VN-politiemissie in Mali. De VN-missie Minusma wordt ondersteund door 4 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan.
 • In Togo trainen 4 Nederlandse militairen een infanteriebataljon. Dat gebeurt in het kader van het Amerikaanse Global Peace Initiative. Het doel is het vergroten van de kennis en kwaliteit om militairen meer te laten bijdragen aan vrede en veiligheid in de eigen regio.
 • Zr.Ms. Evertsen maakt deel uit van de United Kingdom Carrier Strike Group. Dit multinationale vlootverband is onderweg naar Oost-Azië. De reis staat in het teken van internationale trainingen in het hoogste geweldsspectrum, het ondersteunen van operaties en diplomatieke activiteiten.
 • Zr.Ms. Holland is stationsschip in het Caribisch gebied.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).
 • De 3 Nederlandse militairen hielpen recent bij het maken van medicinale zuurstof voor COVID-19-patiënten. Het trio is inmiddels weer terug in Nederland, maar de militaire zuurstofcontainers zijn opgeslagen in Suriname.

Operaties/acties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie identificeerde en ruimde 56 projectielen.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij Nederland.
 • Defensiepersoneel helpt in de strijd tegen COVID-19 op afroep in vaccinatie- en snelteststraten.