Defensie schorst militairen om delen racistische afbeeldingen

6 mariniers zijn geschorst wegens het delen van racistische en discriminerende afbeeldingen. Defensie heeft de afbeeldingen bij het Openbaar Ministerie (OM) neergelegd om te onderzoeken of er strafbare feiten zijn gepleegd.

Vergroot afbeelding Deel van voordeur Ministerie van Defensie.
Het Ministerie van Defensie.

Afgelopen weekend is er een melding binnengekomen over kwetsend en beledigend beeldmateriaal dat gedeeld is in een dienstgerelateerde WhatsApp-groep. Het ging onder meer om afbeeldingen van racistische aard. De 6 militairen waren op oefening in Denemarken en zijn na de melding door de commandant teruggestuurd naar Nederland.

Defensie onderstreept dat er geen plaats is voor ontoelaatbaar en sociaal onveilig gedrag. Afhankelijk van het OM-onderzoek en mogelijke strafrechtelijke vervolging, zullen nadere maatregelen of sancties genomen worden.