11 Luchtmobiele Brigade onder nieuw bevel

Brigadegeneraal Cas Schreurs voert nu het commando over 11 Luchtmobiele Brigade, gelegerd in Arnhem en Assen. Gisteren nam hij het bevel over van zijn ranggenoot Ron Smits.

Brigadegeneraals Ron Smits (li) en Cas Schreurs.
Brigadegeneraals Ron Smits (li) en Cas Schreurs.

Schreurs betitelde de brigade als een plek waar mensen graag werken en een plek die staat als een huis. De nieuwe commandant focust zich de komende jaren onder meer op het doorontwikkelen van de brigade, samen met partners.

11 Luchtmobiele Brigade is gespecialiseerd in landoperaties vanuit de lucht. Luchtmobiele infanteristen zijn te herkennen aan hun rode baret. Ze gebruiken voornamelijk helikopters, maar tijdens paradroppings ook vliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht.

De brigade, opgericht in 1992, is sinds 2003 volledig operationeel inzetbaar. 11 Luchtmobiele Brigade wordt niet alleen in missiegebieden inzet. Tijdens crises is de infanterie-eenheid het eerste aanspreekpunt voor 9 veiligheidsrisico’s in Nederland. De rode baretten leveren dan ook regelmatig steun in het openbaar belang, zoals nu ten tijde van de coronacrisis.

Special Operations

Smits wordt bevorderd tot generaal-majoor en gaat in Den Haag aan de slag. Hij wordt commandant Netherlands Special Operations Command en adviseert  de Commandant der Strijdkrachten op het gebied van Special Operations.