Boeddhisten Defensie staan stil bij geboorte, verlichting en overlijden van Boeddha

De boeddhistisch geestelijke verzorging bij Defensie heeft de Zen River Tempel in Uithuizen bezocht. Bij dit boeddhistisch klooster is de geboorte, verlichting en het overlijden van Gau-tama Boeddha herdacht. Dat gebeurt door boeddhisten over de hele wereld vanwege Vesak op 26 mei. Het is een van de 3 belangrijkste boeddhistische feestdagen.

Vergroot afbeelding Tenkei Coppens Roshi.
Tenkei Coppens Roshi.

Stil staan bij de betekenis van Vesak en dit vieren met geïnteresseerden is vanwege de corona-maatregelen niet mogelijk. Om deze bijzondere dag niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, werd het klooster in het noorden des lands bezocht.

Vesak staat ook wel bekend als Boeddhadag. Vooral in Aziatische landen wordt die uitgebreid gevierd. In Nederland is deze feestdag nog niet zo bekend.

Tenkei Coppens Roshi, de abt van het klooster, vertelt over de traditionele en religieuze Japanse ceremonie ter ere van Vesak en de betekenis hiervan.

Vergroot afbeelding De Zen River Tempel in Uithuizen.
De Zen River Tempel in Uithuizen.

Vier het leven

De traditionele ceremonie en het religieuze leven van het klooster. Dit ten opzichte van het dagelijkse leven en werken bij Defensie lijken 2 onoverbrugbare werelden.

Roshi legt uit dat Vesak vooral ook gaat over wat mensen zoals militairen, burgers of kloosterlingen, verbindt.

Vergroot afbeelding Embleem van de boeddhistisch geestelijke verzorging.
Embleem van de boeddhistisch geestelijke verzorging.

Wat hem betreft is dat het gedeelde menselijke vermogen om bepaalde kwaliteiten te ontwikkelen die leiden tot meer innerlijke vrijheid, compassie en mededogen. Kwaliteiten die zijn te gebruiken om in een ingewikkelde wereld als militair en burger zijn of haar werk te kunnen doen. Kwaliteiten om relaties te onderhouden met dierbaren, maar ook met mensen die verschillend zijn.

Vesak nodigt uit om op deze thema’s te reflecteren en deze kwaliteiten te ontwikkelen. Maar bovenal nodigt Vesak uit het leven te vieren!