Bevolking vindt sterke krijgsmacht belangrijker dan ooit

Nederlanders vinden een sterke krijgsmacht belangrijker dan ooit, onder meer vanwege de toegenomen dreiging in de wereld. Dat blijkt uit de Draagvlakmonitor over de 2e helft van 2020 die vandaag is verschenen.

Vooral in het laatste kwartaal van vorig jaar waren er in Europa enkele incidenten. Die hebben mogelijk het gevoel van dreiging aangewakkerd. Zo was er bijvoorbeeld de moord op de Franse geschiedenisleraar Samuel Paty. In november werd Wenen opgeschrikt door een aanslag, terwijl een maand later een automobilist doelbewust inreed op voetgangers in Trier. Deze gebeurtenissen kunnen ertoe hebben geleid een sterkere krijgsmacht te wensen.

Waardering inzet

In het algemeen is het draagvlak voor Defensie ten opzichte van de vorige meting heel licht gestegen. Waar dat een half jaar geleden werd gewaardeerd met een 7,1, is dat nu een 7,2. De pijlers van het draagvlak bleven eveneens nagenoeg stabiel.

De ondersteuning door Defensie bij rampen en crises in Nederland, zoals bijvoorbeeld de inzet tijdens de COVID-19-crisis, wordt door de respondenten gewaardeerd. Die krijgt een 7,7.

Aan het onderzoek deden 1.535 respondenten mee. Motivaction doet sinds 2017 continu onderzoek naar het draagvlak voor Defensie onder Nederlanders van 16 tot 75 jaar.