Vliegbasis Eindhoven omgevormd tot Air Mobility Command

Het luchttransport van de Koninklijke Luchtmacht is vandaag officieel gebundeld in het Air Mobility Command (AMC). Het centrum in Eindhoven is daarmee 1 van 4 commando's waarmee de luchtmacht haar organisatie via gebundelde slagkracht klaarstoomt voor de toekomst.

Het AMC is het centrum van militair luchttransport voor de Nederlandse Defensie. Ook internationale partners zoals het European Air Transport Command, Multinational MRTT Unit, de vliegtuigenpool van de NAVO waarvan een deel op Eindhoven wordt beheerd, en het Movement Coordination Centre Europe (MCCE) zijn hier gehuisvest.

Vorige week zijn via het MCCE voor het eerst spullen naar Afrika gebracht. Hierbij gaat alle vracht van de partnerlanden eerst naar de thuisbasis van het centrum in Eindhoven. Daar wordt alles centraal opgeslagen en vervolgens naar Afrika gevlogen. De logistieke afhandeling hiervan wordt in het AMC geregeld.

5e generatie luchtmacht

“AMC gaat vanaf vandaag voorop in de transitie die de komende jaren door de hele luchtmacht plaats gaat vinden”, zei Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt.

Dat is de zogeheten 5e generatie luchtmacht. Hierbij staan zaken centraal als informatiedominant, wendbaar en op het operationele niveau sterk. Ook het aan te passen Defence Helicopter Command en het nog op te richten Air Combat Command maken hier deel vanuit. Het toekomstige Air Support Command ondersteunt deze commando's. De luchtmachtstaf verandert naar een meer strategisch instrument.