Straaljagers en helikopters in actie boven Noord-Nederland

Jachtvliegtuigen en helikopters vliegen vanaf vandaag tot en met donderdag de hele middag en een deel van de avond boven Noord-Nederland. De luchtmacht ondersteunt tijdens een oefening van grondtroepen van de landmacht op het militair oefenterrein de Marnewaard.

Vergroot afbeelding Een Apache-gevechtshelikopter.
Tijdens de oefening worden onder andere Apaches ingezet.

Zogeheten Joint Terminal Attack Controllers (JTAC-ers) worden bij de oefening opgeleid in het waarnemen en positioneren van uit te schakelen doelen. Zij geven de locatie vanaf de grond door, waarna de vliegers deze doelen gesimuleerd uitschakelen.

Deze samenwerking moet zoveel als mogelijk in de praktijk worden getest. Daarom vinden gedurende het jaar verschillende van dit soort oefeningen plaats. Hierbij vliegen de straaljagers soms lager over dan normaal.

Civiel straalvliegtuig

De luchtmacht maakt tijdens deze oefening gebruik van jachtvliegtuigen en helikopters, terwijl de landmacht een civiel straalvliegtuig heeft ingehuurd. Bij de oefening wordt ook boven het gebied tussen Dokkum en Winsum gevlogen.

De oefening is vanmiddag rond het middaguur begonnen en gaat door tot ’s avonds 21.00 uur. Op dinsdag, woensdag en donderdag wordt eveneens van 12.00 tot 21.00 uur geoefend.

Informatie

Kijk voor vragen, opmerkingen of klachten over de vliegbewegingen op www.luchtmacht.nl/vliegbewegingen.