80 extra militairen paraat voor Afghanistan

Nederland houdt 80 extra militairen achter de hand voor de missie in Noord-Afghanistan. Zij kunnen bijspringen als de veiligheid van eigen troepen en NAVO-bondgenoten verslechtert. Dat liet minister Ank Bijleveld-Schouten vandaag weten aan de Kamer.

Bij inzet gaan de militairen dezelfde beveiligingstaken uitvoeren als de al aanwezige Nederlandse force protection-capaciteit. Het gaat vooral om infanteristen van het Commando Landstrijdkrachten.

Voorzorgsmaatregel

Het verzoek om extra militaire kracht in Nederland op stand-by te zetten kwam van Duitsland, met wie Nederland  beveiligingstaken voor missie Resolute Support uitvoert. Dat gebeurt vanaf het kamp in Mazar-e-Sharif. Het is een voorzorgsmaatregel van beide landen in een onzekere periode waarin de dreiging van Talibanaanvallen op coalitietroepen kan toenemen. De buurlanden dragen allebei bij volgens het principe: samen uit, samen thuis en dus ook samen aanpassen aan de omstandigheden.

Aanvullende Artikel 100-brief

Als het kabinet besluit de eenheid in te zetten, moet deze binnen 2 tot 3 weken in Afghanistan aan de slag kunnen. De Tweede Kamer wordt dan geïnformeerd met een aanvullende Artikel 100-brief.

Aan de NAVO-missie Resolute Support nemen momenteel zo’n 150 Nederlandse militairen deel. De hoofdtaak bestaat uit het trainen en adviseren van Afghaanse veiligheidsdiensten.