Weekoverzicht Defensieoperaties

De Koninklijke Marechaussee ondersteunde de politie in meerdere gemeenten bij het handhaven van de openbare orde en veiligheid. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 20 tot en met 26 januari.

2 marechaussees controleren de gegevens van de bestuurder van een auto.
De marechaussee ondersteunt de politie bij het handhaven van de avondklok.

De ingezette pelotons behoren tot de gespecialiseerde Landelijke Bijstand Organisatie.

Coronacrisis

Bekijk de inzet van Defensie in strijd tegen het coronavirus.

Een militair met koptelefoon zit geknield achter een instrument.
Een Tactical Air Control Party wijst doelen aan voor gevechtsvliegtuigen of gevechtshelikopters.

Afghanistan

Nederlandse militairen van de multinationale beveiligingscompagnie (force protection) patrouilleerden aan de grenzen van de zogenoemde Ground Defense Area. Zo brachten ze de situatie aan de buitenranden van het relatief veilige gebied rondom Kamp Marmal in kaart. Om zoveel mogelijk informatie te verkrijgen werd ook een drone ingezet.

Een Tactical Air Control Party trok bij Mazar-e-Sharif de bergen in voor een oefening met Apache-gevechtshelikopters. Namens de commandant op de grond wijst het Nederlandse team doelen aan voor gevechtsvliegtuigen of gevechtshelikopters. De militairen beoefenden hetzelfde scenario zowel overdag als ‘s nachts. Doel was om de vaardigheden op peil te houden.

Aan de NAVO-missie Resolute Support nemen momenteel zo’n 150 Nederlandse militairen deel. Ze trainen en adviseren de Afghaanse veiligheidsdiensten. Naast de infanteristen zitten in Mazar-e-Sharif en Kabul nog een aantal militaire adviseurs. Zij begeleiden de veiligheidsdiensten bij hun logistiek, verbindingen en bedrijfsvoering. Ook adviseren zij over de positie van vrouwen, speciale operaties en bestrijding van criminaliteit.

Lopende operaties buitenland:

 • Een Nederlands peloton force protection beveiligt Belgische F-16’s op een basis in Jordanië. De toestellen nemen deel aan de anti-ISIS-coalitie in Irak en Syrië.
 • Nederland draagt met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. De multinationale battlegroup waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla. De focus ligt op militaire oefeningen in internationaal verband.
 • Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden analyseren beelden uit het Midden-Oosten en Afghanistan. Die zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. In de strijd tegen ISIS en ter ondersteuning van missie Resolute Support maakt de eenheid op basis van de verzamelde informatie inlichtingenrapporten. Vanuit Qatar werken Nederlandse stafofficieren mee aan de strategische planning voor zowel Operation Inherent Resolve als de missie Resolute Support.
 • In Irak komt de focus van de missie binnenkort te liggen op het adviseren van de Koerdische strijdkrachten op hoofdkwartierniveau. Daarom levert Nederland nu geen militairen meer voor trainingsactiviteiten. Er zijn nog wel militairen in het gebied die de basis draaiende houden waarvandaan die trainingen werden gegeven.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die de vrede bewaken. Ze nemen deel aan Undof, Untso, Unifil en USSC.
 • Nederland levert politieagenten en militairen aan de VN-politiemissie in Mali. De VN-missie Minusma wordt ondersteund door 4 stafofficieren in Bamako en 2 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan.
 • 3 Nederlandse militairen werken voor de Europese trainingsmissie in Mali (EUTM Mali).
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden af en toe Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt Mirage regelmatig de bemanning van een KDC-10-transportvliegtuig op.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. Zij zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Mission Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).

Operaties/acties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie rukte 59 keer uit na meldingen van explosieven in Nederland. De militaire specialisten identificeerden en ruimden de projectielen waar dat nodig was.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.