Anti-Submarine Warfare Frigate vervangt M-fregat

Nederland en België vervangen samen hun M-fregatten (multipurpose). Nu is bekend geworden hoe de nieuwe scheepsklasse gaat heten: Anti-Submarine Warfare Frigate (ASWF).

Vergroot afbeelding Concept artist impression vervanger huidige M-fregat.
Concept artist impression vervanger huidige M-fregat.

De scheepsklasse gaat bestaan uit 2 Belgische en 2 Nederlandse fregatten. Het opsporen en bestrijden van onderzeeboten wordt de hoofdtaak. De fregatten worden uitgerust om dit te doen in de dreigingsomgeving van de toekomst. Hierin speelt de zogenoemde information warfare een prominente rol. Denk hierbij aan cyber en inlichtingen. Dit is in lijn met de Defensievisie 2035.

Het is gebruikelijk bij de Nederlandse en Belgische marine om scheepsklassen te typeren op basis van hun taak. De namen van de 4 schepen zijn nog niet bekend.

Vergroot afbeelding M-fregat Zr.Ms. Van Speijk op de Noordzee (mei 2017).
Het huidige M-fregat Zr.Ms. Van Speijk op de Noordzee (mei 2017).

Nieuwste technieken

De nieuwe schepen krijgen de laatste technieken op het terrein van onderzeebootbestrijding, en een robuuste zelfverdediging tegen bovenwaterdreiging. Ook is er sprake van vergaande automatisering om de bedrijfsvoering met een beperkte basisbemanning te kunnen doen. De besprekingen over de specificaties van de systemen die Damen Schelde Naval Shipbuilding en Thales gaan leveren, zijn in volle gang.

In 2030 beschikbaar

Het vervangingstraject doorloopt de zogenoemde A, B en D-fases. In 2018 ging de A-brief met de behoeftestelling naar de Tweede Kamer. De B-brief over de studiefase is in 2020 opgeleverd. Inmiddels is er formele toestemming om door te gaan met de verwervingsvoorbereiding (de D-fase).

Nederland heeft, in nauwe samenspraak met België, de leiding over het vervangingstraject. De Defensie Materieel Organisatie realiseert de verwerving met de Koninklijke Marine en Belgische collega’s. In 2030 moeten de 4 ASW-fregatten beschikbaar zijn voor beide marines.