Oekraïense mariniers amfibisch getraind in Nederland

Defensie leidde van half januari tot half mei dit jaar 300 Oekraïense mariniers in Nederland op. Zij leerden amfibische operaties uit te voeren. Daarnaast oefenden ze het optreden in verstedelijkt gebied en in loopgraven. Gezien de potentiële veiligheidsrisico’s voor betrokkenen is deze informatie nu pas met de Tweede Kamer gedeeld.

Het Korps Mariniers verzorgde de opleiding. Dat gebeurde met ondersteuning door Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zweden. Die leverden onder andere trainers.

“Opereren als marinier vereist specialistische competenties. Oekraïne telt brede rivieren en lange kustlijnen. Het is daarom van het grootste belang dat wij onze kennis met de Oekraïense mariniers konden delen”, zegt minister van Defensie Kajsa Ollongren. “Zelf woonde ik onlangs een oefening van Oekraïense mariniers bij. Ik was onder de indruk van hun kunnen en gedrevenheid.”

Iets dat ook Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim opviel tijdens gesprekken met de mannen. “Een aantal van hen vertelde dat ze eerder al in de Oekraïense frontlinies hebben gevochten. Ze brengen daardoor specifieke kennis van het gevecht mee terug, waardoor de training die ze hier hebben gekregen beter kon worden afgestemd op echte, actuele omstandigheden.” 

Oekraïense militairen

Nederland draagt doorlopend bij aan het opleiden van Oekraïense militairen, zowel in eigen land als in het buitenland. Eichelsheim: “De dankbaarheid voor de opleiding en de trainers is groot onder de Oekraïense militairen en dus ook onder de net getrainde mariniers. “De kennis en expertise die ze hier hebben opgedaan, passen ze enkele weken later al toe onder daadwerkelijke gevechtsomstandigheden. Dat doet wat met de motivatie aan beide kanten: iedereen is hier om het maximale uit ieder leermoment te halen.”

Wat de generaal betreft laat het Korps Mariniers met deze trainingen zien schouder aan schouder te staan, zowel met de Oekraïners als met de trainers van onze bondgenoten. “We geven daarmee een sterk signaal af: we zullen de Oekraïners gezamenlijk blijven steunen in hun gevecht voor de soevereiniteit van hun land. Dat gevecht gaat ook over de veiligheid van Europa.”