Ministers bespreken Belgisch-Nederlandse samenwerking in Den Helder

Minister Kajsa Ollongren en haar Belgische collega Ludivine Dedonder bespraken vandaag de Belgisch-Nederlandse maritieme samenwerking. Dat gebeurde tijdens een bezoek aan de Koninklijke Marine in Den Helder.  

De marines van beide landen werken samen op diverse gebieden. Zo trekken Nederland en België samen op bij de verwerving van de nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen en de 4 nieuwe zogeheten Anti Submarine Warfare fregatten. Daarnaast wordt er nauw samengewerkt op het gebied van opleidingen, onderhoud en logistiek.

Tijdens het werkbezoek werden de ministers vergezeld door viceadmiraal Tas en divisieadmiraal de Beurme. Door middel van briefings en bezoeken aan eenheden, gaven zij de ministers inzicht in het werken op de marinehaven in Den Helder. Zo bezochten ze het Maritiem Hoofdkwartier BeNeLux, de Nederlands-Belgische Operationele School en het Belgisch fregat BNS Leopold I dat in Den Helder ligt voor onderhoud.

Stevig fundament

De Nederlandse en Belgische marine werken samen sinds 1948. Toen maakten beide landen de afspraak dat hun zeemachten in oorlogstijd onder 1 bevel zouden opereren. Sinds 7 februari 1996 is de samenwerking officieel. Zowel in oorlogstijd als in vredestijd.

De marines werken samen op diverse gebieden. Bijvoorbeeld bij de aanschaf en het onderhoud van groot en klein materieel. Beide gebruiken dezelfde typen schepen en maritieme helikopters. Verder zijn de opleidingen van het personeel verdeeld over de 2 landen. De logistieke organisaties zijn verregaand met elkaar vervlochten.