Marineschepen naar Noord-Amerikaanse wateren

Zr.Ms. De Zeven Provinciën en Zr.Ms. Van Amstel zijn op weg naar de Verenigde Staten en Canada. De schepen gaan met NAVO-bondgenoten oefenen in het hoogste geweldsspectrum. Beide schepen zijn gisteren vanuit Den Helder vertrokken.

Het luchtverdedigings- en commandofregat en het multipurposefregat sluiten zich aan bij verschillende vlootverbanden, zoals de USS Ford Carrier Strike Group. Op die manier vergroot het bondgenootschap zijn inzetbaarheid en gereedheid.

De schepen trainen tijdens Atlantic Archer 2022 onder meer de verdediging tegen aanvallen van vliegtuigen en raketten. Ook het opsporen, afschrikken en eventueel vernietigen van vijandelijke onderzeeboten maken deel uit van de oefeningen.  

Logistiek ondersteuningsschip Zr.Ms. Karel Doorman en patrouilleschip Zr.Ms. Groningen geven volgende maand eveneens acte de présence in de Noord-Amerikaanse wateren. De operationele vaarperiode van de Nederlandse schepen duurt tot medio december.

Vergroot afbeelding Zr.Ms. Van Amstel.
Zr.Ms. Van Amstel.

SNMG1

De marine levert eenheden aan meerdere vlootverbanden van de NAVO. De Standing NATO Maritime Group 1 bijvoorbeeld. Die opereert met name in de Oostzee, maar ook in de Noordzee en Atlantische Oceaan. Daarmee draagt Nederland bij aan de bondgenootschappelijke afschrikking tegen Rusland.