Accuracy-scherpschuttersgeweer (antipersoneel)

Militairen gebruiken het Accuracy-scherpschuttersgeweer (antipersoneel) voor het gericht uitschakelen van specifieke personen. Dit kan officieel tot een afstand van ongeveer 1.100 meter.

Specificaties

  • Fabrikant: Accuracy
  • Type:  Accuracy International Arctic Warfare Magnum (AWM)
  • Kaliber: .338 Lapua Magnum (8,6x70mm)
  • Patroonhouder: 5 patronen
  • Kijker: Schmidt & Bender 10x42 PM II en de 3-12x50 PM II telescopische (vergrotende) kijker
  • In gebruik bij: Koninklijke Landmacht, Koninklijke Marine, Korps Mariniers

De Accuracy International AWM werd in 1996 in gebruik genomen door de scherpschutters van het Korps Commandotroepen. Sindsdien hebben ook de ‘schutters lange afstand’ van 11 Luchtmobiele Brigade en de verkenningseenheden van de brigades het tot hun beschikking gekregen. Ook het Korps Mariniers gebruikt het wapen dat .338 Lapua Magnum-patronen verschiet.

Zwaarder kaliber

Het Accuracy International AWM-geweer is een variant van de Accuracy International Arctic Warfare (AW) die is aangepast om het zwaardere kaliber van de .338-patronen te kunnen verschieten. Het AWM-geweer wordt geleverd in een transportkoffer met onder meer een telescopische kijker, een 2-poot standaard, draagband en een schoonmaak- en onderhoudskit.

Inzet

De Accuracy is tijdens de Nederlandse missie in de Afghaanse provincie Uruzgan veel en met succes ingezet. Hoewel het wapen officieel een maximaal bereik heeft van 1.100 meter, schakelde een Britse scherpschutter er in 2009 taliban mee uit op een afstand van 2.475 meter. De omstandigheden waren destijds in Afghanistan ideaal dankzij onder meer helder zicht en windstil.