Commando-overdracht Korps Mariniers

Compilatie van de commando-overdracht bij het Korps Mariniers. Hierbij nam brigadegeneraal der mariniers Ivo Moerman de leiding over van zijn ranggenoot Jan Hut.

Jan Hut, brigadegeneraal der mariniers:
Het was een bijzondere eer en voorrecht de 59e commandant van het Korps Mariniers te zijn geweest. Een periode die zich laat kenmerken door corona, veel extra geld voor Defensie en de oorlog in Oekraīne. Ook werden veel mooie operaties uitgevoerd. Nooit twijfelde ik of een opdracht tot een goed einde zou worden gebracht. Vanwege de professionaliteit, loyaliteit en betrokkenheid van onze mariniers. 

Dames en heren, ik sta hier vandaag met zeer gemengde gevoelens. En de eersten denken nu, dat kan niet want de mariniers hebben geen gevoel. Maar toch. Een gevoel van trots, optimisme, positiviteit en vertrouwen. Vaak sprak ik over expect die een expect is. Daarom moet het Korps Mariniers gereed zijn. Op het moment dat Nederland ons nodig heeft, waar, wanneer en onder welke omstandigheden dan ook. En dan nu de moeilijkste zin uit de speech wat mij betreft: met het overdragen van het vaandel binnen enkele minuten aan generaal Moerman verklaar ik het commando over het Korps Mariniers neer te leggen.

Ivo Moerman, brigadegeneraal der mariniers:
Zojuist het ik het commando over het Korps Mariniers overgenomen. Een erg bijzonder moment. Ik ben trots, geēerd en gemotiveerd dat ik het korps en alle mariniers en oud-mariniers mag dienen als de 60e korpscommandant. 

Mariniers, samen met de korps-adjudant zal ik mij de komende jaren voor de volle 100% inzetten om ervoor te zorgen dat het korps direct wereldwijd inzetbaar is en blijft.