NH90-maritieme gevechtshelikopter

Korte video over de NH90-maritieme gevechtshelikopter. De NH90 is in de eerste plaats een helikopter die kan opereren vanaf patrouilleschepen en luchtverdedigings- en commandofregatten. Defensie gebruikt het toestel ook als transporthelikopter boven land of vanaf bijvoorbeeld vanaf de amfibische transportschepen en het nieuwe Joint logistic Support Ship Karel Doorman. Bijvoorbeeld voor het afzetten van special forces, zoals boarding teams.

De NH90-maritieme gevechtshelikopter: extra oren, ogen en tanden voor marineschepen. De NH90 opereert voornamelijk boven zee en in kustgebieden vanaf marineschepen. En vormt vanuit de lucht een onmisbare toevoeging aan de capaciteiten van een marineschip. De helikopter is inzetbaar tot het hoogste geweldsniveau, zorgt voor extra gevechtskracht tegen andere oppervlakteschepen en kan onderzeeboten detecteren en aanvallen. De NH90 voert verkenningsvluchten uit, redt levens van drenkelingen op zee en vervoert mariniers voor verdere operaties aan land of het boarden van een verdacht schip.

Met hoogwaardige radar, sonar en infraroodsystemen vergroot de NH90 het blikveld van marineschepen en kan zo op grote afstanden mogelijke dreigingen identificeren en volgen. Dreigingen vanuit de lucht, vanaf het water of van onder water. Dag en nacht. Onder alle weersomstandigheden. Met verschillende machinegeweren en Mark 46-torpedo's beschikt de helikopter over krachtige wapens tegen verschillende vormen van dreiging. De maritieme NH90-helikopter maakt onlosmakelijk deel uit van de wapensystemen aan boord van marineschepen. En blijft daardoor ook de komende jaren waardevol voor operaties op en vanuit zee.