Omgeving Vliegbasis Volkel

Vliegbasis Volkel is sterk verweven met Noord-Brabant. De basis ligt in het buitengebied van de gemeente Uden, in Noord-Brabant. Er is een goede relatie met omwonenden. De commandant van de vliegbasis overlegt regelmatig met vertegenwoordigers van deze gemeenten over onder andere geluidhinder. Daarnaast is de basis regelmatig betrokken bij regionale evenementen.

Vliegbasis en Uden

De gemeente Uden telt ongeveer 42.000 inwoners en wordt gevormd door Uden en de kerkdorpen Volkel en Odiliapeel. Door de komst van de luchtmachtbasis ontwikkelde de gemeente zich sterk.

Informatie voor bewoners

Een van de manieren waarop de vliegbasis werkt aan een goede relatie met de omgeving is door deze tijdig te informeren over aankomende activiteiten en oefeningen. Dit gebeurt onder andere door aankondigingen in regionale media en het verspreiden van een nieuwsbrief.

Avondvliegen

De F-16’s vliegen elke werkdag. En van oktober tot en met maart regelmatig 's avonds. Omdat het dan sneller donker wordt, kunnen de vliegers oefenen bij duisternis. Bij avondvliegen gebruiken de vliegtuigen meestal dezelfde routes als overdag.

Weekend, feestdagen en ‘s nachts

Als er geen speciale toestemming is, zijn oefeningen niet toegestaan op:

  • zaterdag, zon- en feestdagen;
  • werkdagen tussen middernacht en een half uur voor zonsopkomst.
Vergroot afbeelding Renovatie van de start- en landingsbaan in augustus 2014.
Renovatie van de baan in augustus 2014

Start- en landingsbaan

Vliegbasis Volkel heeft een start- en landingsbaan die van noordoost naar zuidwest ligt. Naast de hoofdbaan ligt een parallelbaan. De banen kunnen in beide richtingen worden gebruikt. De keuze hangt af van de wind.

Vliegtuigen starten en landen zo veel mogelijk tegen de wind in. In Nederland komt zuidwestenwind het meeste voor. Daarom vertrekken vliegtuigen meestal in die richting en naderen ze de baan gewoonlijk vanuit het noordoosten.

Klachten geluidsoverlast

Vliegbasis Volkel doet er alles aan om geluidsoverlast zo veel mogelijk te beperken. Heeft u als omwonende toch hinder van het geluid? Dan kunt u gratis de landelijke klachtenlijn bellen of een klacht indienen.

Overleg over overlast

Geluidsoverlast wordt besproken in de Commissie Overleg en Voorlichting Milieu (COVM). Vliegbasis Volkel zit samen met omliggende gemeenten en inwoners in dit overlegorgaan.

Rampenbestrijdingsplan

Net als alle andere vliegbases heeft Vliegbasis Volkel samen met de regio een rampenbestrijdingsplan gemaakt. Door regelmatig te oefenen, zijn alle partijen goed voorbereid bij een calamiteit op of rond de basis.

Medegebruikers vliegbasis

Vliegbasis Volkel heeft een aantal niet-militaire medegebruikers. Het gaat om de traumahelikopter van het Radboud universitair medisch centrum in Nijmegen, de politiehelikopter en een zweefvliegclub. Ook maken buitenlandse vliegtuigen regelmatig gebruik van de vliegbasis.

Informatie over deze meer permanente vliegbewegingen vindt u onderaan deze pagina.

Traditiekamer

Wilt u meer weten over de geschiedenis van de vliegbasis? Dan bent u welkom in de Traditiekamer 'Typhoon', het museum van Vliegbasis Volkel.