Zr.Ms. Karel Doorman levert hulp bij afwenden drone-aanval in Golf van Aden (video)

Het Griekse marineschip HS Psara heeft afgelopen nacht een drone-aanval van de Houthi’s afgewend. Dit gebeurde tijdens het begeleiden en beschermen van een vrachtschip door de Golf van Aden in het kader van de EU-operatie Aspides. Bij de aanval haalde de Griekse bemanning 2 drones neer. Zr.Ms. Karel Doorman waarschuwde de Griekse collega’s voor de naderende dreiging. Ook was het schip paraat eventueel medische ondersteuning te leveren. Er zijn bij de aanval geen gewonden gevallen. Ook was er geen materiële schade.

Vergroot afbeelding Zr.Ms. Karel Doorman.
Zr.Ms Karel Doorman.

De drone-aanval speelde zich af  voor de Somalische kust. Bij de verdediging gebruikte de bemanning van HS Psara diverse wapensystemen en het kanon. Vervolgens nam de dreiging af en kon het vrachtschip zijn reis veilig voortzetten. 

Aan boord van het Griekse marineschip bevonden zich tijdens de aanval ook 3 Nederlandse stafleden, onder wie commandeur George Pastoor die toevallig op werkbezoek was. “Deze aanval laat zien dat het nog altijd zeer onveilig is voor de scheepvaart in deze regio. Met de inzet van de eenheden van EU-landen zijn we in staat om scheepvaart te beschermen en vrije doorvaart te handhaven.” Pastoor voert samen met zijn internationale staf het tactisch commando over de EU-operatie Aspides vanaf Zr.Ms. Karel Doorman. 

Dreiging drones

Houthi-eenheden in Jemen vormen een dreiging met onder meer verschillende soorten drones zoals Unmanned Aerial Vehicles (UAV’s). Deze gebruiken Houthi’s voor verkenningen en aanvallen op militaire bases, kritieke infrastructuur en de scheepvaart in de regio. De drones zijn moeilijk te detecteren en te onderscheppen. Hierdoor zijn Houthi’s in staat met beperkte middelen aanzienlijke schade toe te brengen.

De Koninklijke Marine is zich bewust van de dreiging die uitgaat van drones. De zeemacht is al langere tijd bezig met oefeningen en het gereedstellen van nieuwe systemen. Die zijn bedoeld drone-aanvallen vanuit onder meer de lucht en vanaf het wateroppervlak te kunnen bestrijden. 

Vrije doorvaart

EU-operatie Aspides heeft als doel het bevorderen van de vrije doorvaart en bescherming van de scheepvaart in de Rode Zee, Indische Oceaan en Golfregio. Nederland heeft net als de rest van Europa direct belang bij het veilig en ongehinderd transport van goederen over zee. Op dit moment wordt deze vrije doorvaart ernstig bedreigd door aanvallen van de Houthi’s. Die vallen vanuit Jemen vrachtschepen aan met behulp van onder meer drones en (ballistische) raketten. 

Video: afwenden van drone-aanval