Nederlandse jachtvlieger leidt coalitie voor F-16-capaciteit Oekraïne

Generaal-majoor Arnoud Stallmann leidt sinds vandaag de internationale coalitie die F-16-capaciteit levert aan Oekraïne. Dat gebeurt samen met Denemarken en de Verenigde Staten. 

Om Oekraïne te helpen zichzelf te verdedigen tegen Rusland, leveren internationale partners binnenkort F-16’s aan het land. Nederland, Denemarken en de Verenigde Staten hebben een voortrekkersrol in deze coalitie.

Stallmann geeft als commandant mede leiding aan deze organisatie. De coalitie is niet alleen verantwoordelijk voor het leveren van F-16’s aan Oekraïne, maar is ook betrokken bij het onderhoud, het trainen van vliegers en ondersteunend personeel, en financiering van munitie. Dit alles met als doel de Oekraïense luchtmacht op langere termijn door te ontwikkelen tot een moderne luchtmacht naar Westers model.

Nederland levert in totaal 24 F-16’s, inclusief onderdelen, bewapening en vliegvelduitrusting. Vliegtuigfabrikant Lockheed Martin verzorgt verder vliegopleidingen in Nederlandse toestellen bij het European F-16 Training Centre (EFTC) in Roemenië. De luchtmacht geeft in Nederland trainingen voor ondersteunend personeel.

Stallmann is zelf een ervaren jachtvlieger. Hij maakte meer dan 2.500 uren met de F-16. Daarnaast heeft hij veel bestuurlijke ervaring.