Training 1-tegen-1 luchtgevechten boven Duitsland

Jachtvliegers uit 9 landen namen het gisteren tegen elkaar op in een 1-tegen-1-luchtgevecht. Dat gebeurde tijdens de training Ramstein 1v1 vanaf de Amerikaanse vliegbasis Ramstein. De Koninklijke Luchtmacht nam deel met F-35’s plus F-16’s. 

Vergroot afbeelding Een F-16 van Nederland.
Een F-16 van Nederland.

De oefening betekent niet alleen verrijking van kennis voor jachtvliegers, maar ook voor technisch grondpersoneel. Dat leert zo andere typen toestellen kennen dan alleen die van hun eigen land. Nog een mooie bijkomstigheid is de kameraadschap die tijdens dit soort bijeenkomsten ontstaat.

Ramstein 1v1 is dan ook een vriendschappelijke competitie. Het gaat er volgens de organisatie niet om wie wint. Wel draait het om het aanscherpen van de vliegkwaliteiten en tactieken tijdens het zogeheten basic fighter maneuvring. De bedoeling is dan de vijand uit te schakelen tijdens een luchtgevecht op korte afstand van elkaar, aangeduid als dogfight.

Ramstein 1v1 is gebaseerd op een oefening van de Amerikaanse marineluchtvaartdienst, die deze 3 keer per jaar houdt.
 

Vergroot afbeelding Een deel van de 37 jachtvliegtuigen.
Een deel van de 37 jachtvliegtuigen.

De deelnemers

Aan deze editie deden 37 vliegtuigen mee uit: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland, Noorwegen en de Verenigde Staten. Een Canadese firma die in Duitsland met jachtvliegtuigen als oefenvijand optreedt, was te gast en doet mogelijk een volgende editie mee. De organisatie van Ramstein 1v1 hoopt de training jaarlijks te houden.