Nederland gaat F-35 gevechtsvliegtuigen zelfstandig onderhouden in nieuw depot

Nederland gaat als één van de eerste Europese landen zelfstandig groot onderhoud uitvoeren aan F-35 gevechtsvliegtuigen. Dat gebeurt in het F-35 National Air Vehicle Depot. Deze vernieuwde onderhoudshangar is vandaag officieel geopend op Vliegbasis Woensdrecht. 

Het onderhoud in eigen land heeft grote voordelen. Tot nu toe moesten F-35’s hiervoor naar een regionaal depotonderhoudscentrum in Italië vliegen. Dat is nu niet in alle gevallen meer nodig. De luchtmacht bespaart daarmee geld en tijd. 

Verder blijft specifieke kennis over de F-35 nu behouden voor Nederland. Een deel van de vliegtuigonderhoudsmonteurs van het Logistiek Centrum Woensdrecht is hiervoor inmiddels omgeschoold van F-16-deskundige naar F-35-specialist.

Verbouwde hangar

De afgelopen jaren is hard gewerkt aan het F-35 National Air Vehicle Depot. De hangar werd eerder gebruikt voor werkzaamheden aan de F-16. Na een grondige verbouwing voldoet de ruimte aan alle standaarden voor onderhoud, modificaties en reparaties aan de F-35.

De opening van het depot is bijzonder. Tot nu toe voerde in Europa alleen de Britse luchtmacht onderhoud aan de F-35 zelfstandig uit.