Vliegbasis Woensdrecht zet stap naar energieneutrale nieuwbouw

Vliegbasis Woensdrecht wordt opgeknapt. Dat biedt ruimte om de vliegbasis energieneutraal te maken. Maar ook om een passende moderne werkomgeving te creëren, die de werknemer en de operatie optimaal ondersteunt. Dit meldt staatssecretaris Christophe van der Maat vandaag aan de Tweede Kamer.

Vergroot afbeelding Vliegbasis Woensdrecht, gezien vanuit een vliegtuig.
Archieffoto van vliegbasis Woensdrecht.

De vliegbasis vormt de thuisbasis voor de Koninklijke Militaire School Luchtmacht en het Logistiek Centrum Woensdrecht. Die zorgen voor opleidingen, meteorologische ondersteuning, logistiek en onderhoud voor heel Defensie.

Energieneutrale en aardgasvrije gebouwen

De huidige wettelijke eisen schrijven bijna energieneutrale bouw voor. Defensie gaat een stap verder en zet in op de eindnorm van 2050. Dat betekent: energieneutrale en aardgasvrije gebouwen.

Om de vliegbasis energieneutraal en minder afhankelijk van externe energiebronnen te maken, worden verschillende mogelijkheden onderzocht. Denk aan warmte-koude bronnen, zonnepanelen, een warmtenet en energie-opslagsystemen.

Infrastructuur

Met de vernieuwing worden niet alleen de technische en functioneel verouderde gebouwen vervangen. Ook boven- en ondergrondse infrastructuur wordt waar nodig vervangen of aangepast. Het gaat dan om onder meer wegen, kabels en leidingen.

Defensie onderzoekt samen met de regio of de hoofdingang kan worden verplaatst. Daarnaast wil de organisatie de ruimtelijke indeling van de vliegbasis verbeteren. Op het terrein komen 2 parkeergarages. Het aantal verkeersbewegingen neemt daardoor naar verwachting af. Dat zorgt voor een afname van de CO2- en stikstofuitstoot.

Compacte nieuwbouw

Defensie gaat de komende jaren op grote schaal haar vastgoed concentreren, vernieuwen en verduurzamen. Het opknappen van de vliegbasis is hier onderdeel van.

De modernisering begint naar verwachting in 2028. Een deel van de gebouwen wordt gesloopt en vervangen door compacte nieuwbouw. Een ander deel komt in aanmerking voor renovatie. Om de bedrijfsvoering tijdens het verbetertraject door te laten gaan, komen waar nodig tijdelijke gebouwen.

De Koninklijke Luchtmacht krijgt na de opknapwerkzaamheden een duurzame vliegbasis die de operationele gereedheid en inzet optimaal ondersteunt. De medewerkers beschikken dan bovendien over een moderne werk- en leefomgeving.

De werkzaamheden zijn volgens de huidige planning in 2035 afgerond.