Binnen- en buitenlandse orkesten stelen show tijdens Nationale Taptoe

Ahoy in Rotterdam stond van vrijdag tot en met gisteren in het teken van militaire muziek. Tijdens de Nationale Taptoe traden tal van Nederlandse militaire orkesten en fanfares. Zij kregen dit jaar versterking van collega’s uit Denemarken en Jordanië. Het festijn trok in totaal ruim 20.000 bezoekers.

Vergroot afbeelding Optreden tijdens de taptoe.
De Nationale Taptoe trok ruim 20.000 bezoekers.

De buitenlandse toporkesten waren uitgenodigd vanwege het speciale thema: ‘A Royal Salute’. Een verwijzing naar koning Willem-Alexander, die dit jaar 10 jaar op de troon zit. Voor die gelegenheid speelden ook 2 orkesten uit bevriende koninkrijken. Het ging om het Deense tamboerkorps The Royal Danish Lifeguards Corps of Drums & Guard of Honour en de Jordanian Armed Forces Band.

Vergroot afbeelding Een Jordaans militair orkest.
De Jordanian Armed Forces Band.

Veteranen

De eerste dag stond traditiegetrouw in het teken van de Veteranenvoorstelling. Deze openingsvoorstelling is speciaal bedoeld voor veteranen van Defensie en de Nationale Politie. Zij kregen allen een speciale ontvangst, als blijk van dank voor hun inzet.

Zij genoten net als alle andere bezoekers 2,5 uur lang van het beste wat de Nederlandse krijgsmacht en 2 buitenlandse topkorpsen te bieden hebben. Dit jaar traden 15 orkesten en ensembles op, met in totaal 657 artiesten.

Dat gebeurde op het gebied van militair (muzikaal) vertoon, pipes & drums, exercitie, marsmuziek en spookpeloton. Denk bijvoorbeeld aan het veelzijdige item van de Fanfare ‘Bereden Wapens’, samen met het Regiment Genietroepen. Maar ook het Orkest Koninklijke Luchtmacht, dat samen optrad met soulzangers Shirma Rouse.

Vergroot afbeelding Een saluerende admiraal.
Viceadmiraal Tas gaf vrijdag de militaire groet.

Spetterende optredens

Uiteraard waren ook de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’, de Marinierskapel der Koninklijke Marine en het Nederlandse Politieorkest present. Zij verzorgden spetterend optreden. Dit overigens net als de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers en het Fanfare Korps Nationale Reserve.

Nieuw dit jaar waren de acties van de zogeheten ‘saluting officer’. Elke taptoe werd door deze officier vooraf aan- en na afloop officieel afgemeld. Dit ging gepaard met ereroffels en een militaire groet. Het gaf de Nationale Taptoe dit jaar een nog iets specialer tintje.