Weekoverzicht Defensieoperaties

In Roemenië trainden Nederlandse militairen dit keer met name tactische procedures om zich verdedigend op te kunnen stellen. Een overzicht van Defensieoperaties in de periode 29 maart tot en met 5 april.

Bij dag en nacht en onder verschillende weersomstandigheden werden onder meer schuttersputten gegraven en commandoposten opgezet.

Ook tactische verplaatsingen kwamen aan bod.

Vergroot afbeelding 6 militairen van de Luchtmobiele Brigade zitten geknield tussen 2 voertuigen en bestuderen een kaart.
Militairen van de Luchtmobiele Brigade.

Militairen van 11 Luchtmobiele Brigade bleken daarnaast nog energie genoeg te hebben om mee te doen aan een internationale wedstrijd speedmarsen.
Het was de bedoeling met ongeveer 25 kilo bepakking zo snel mogelijk een berg op te rennen.
De Rode Baretten wisten goud en brons in de wacht te slepen.

Zo’n 140 Nederlandse militairen in Roemenië maken deel uit van de vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid.
Met trainingen bereiden de militairen van de multinationale eenheid zich voor op alle mogelijke situaties. Dat gebeurt zodat ze het NAVO-grondgebied in Roemenië kunnen verdedigen, mocht dat nodig zijn.

Vergroot afbeelding Rij tanks rijdt over een weg.
Trainen ter voorbereiding op de grootste en regelmatig terugkerende NAVO-oefening van de enhanced Forward Presence in Litouwen.

Litouwen

Een uitvoerig alarm schalt over het militaire complex in het Litouwse Rukla. Het is het startsignaal voor een grote internationale training.

Inmiddels zijn circa 1.300 militairen met meer dan 230 voertuigen in konvooi naar het 125 kilometer verder liggende oefenterrein Pabrade gereden. Nadat de wiel- en pantservoertuigen langs de strategische bevoorradingsstraten zijn geweest, begonnen de militairen aan de geplande offensieve en defensieve operaties.

De 12 dagen durende activiteiten zijn ter voorbereiding op het grootse en regelmatig terugkerende Iron Wolf. Dit is de grootste NAVO-oefening van de enhanced Forward Presence (eFP) in Litouwen.

Nederland draagt sinds 2017 bij aan de vooruitgeschoven aanwezigheid (eFP) van de NAVO in Litouwen. Defensie zet momenteel 270 tot 300 militairen in voor deze vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid. De troepenmacht is in het Baltische land om de laten zien dat de NAVO hier paraat staat en om solidariteit met de Litouwse bevolking uit te stralen.

Vergroot afbeelding Zr.Ms. Holland.
Zr.Ms. Holland.

Caribisch gebied

De Marine heeft in het Caribisch gebied 2.200 kilo cocaïne onderschept. Zr.Ms. Holland nam de drugs in beslag.
Zie hier het volledige bericht.

Zr.Ms. Holland is het stationsschip in het Caribisch gebied. Het wordt daar onder meer ingezet voor kustwachttaken en counterdrugsoperaties.

Polen

Na 2 maanden vanuit Polen het NAVO-luchtruim boven Oost-Europa te hebben bewaakt, zit de opdracht van het Nederlandse F-35-detachement erop. De jachtvliegtuigen zijn weer terug. De F-35’s maakten zo’n 500 vlieguren. Die zijn onder meer gebruikt om Russische toestellen te onderscheppen, voor bewakingsopdrachten en voor intensieve trainingen met bondgenoten. Zie hier het volledige bericht.

Verdediging NAVO-grondgebied

De krijgsmacht stelt schepen, landmachteenheden en vliegtuigen beschikbaar voor de eerste hoofdtaak van Defensie: bondgenootschappelijke verdediging van het NAVO-verdragsgebied. Bekijk het overzicht van de Nederlandse militaire bijdrage aan de NAVO.

Oekraïne

Zo’n 65 militairen van het Korps Mariniers geven in het Verenigd Koninkrijk op grote schaal een basistraining aan Oekraïense militairen. Dat gebeurt tot eind april, samen met Britse collega’s. Mariniers van beide landen trainen hun Oekraïense collega’s ook tijdens een aanvullend trainingsprogramma.

Ook onder de vlag van de EU Military Assistance Mission (EUMAM) worden Oekraïense militairen getraind. Nederland levert 2 officieren aan het hoofdkwartier in Brussel. Voor deze missie werken verder 6 militairen bij het Special Training Command in het Duitse Strausberg en 1 in het Poolse Zagan. Deze officier werkt bij het Combined Arms Training Command.

Overigens worden onder dezelfde EUMAM-vlag ook in Duitsland Oekraïense militairen getraind. Dat gebeurt door zo'n 60 landmachtmilitairen.

Lopende operaties buitenland:

  • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen in Irak het vliegveld van Erbil en omliggend gebied. Vanuit Erbil werken nog eens 3 militairen als adviseur voor de Koerdische strijdkrachten in de strijd tegen ISIS. Aan het hoofdkwartier van de missie (Operation Inherent Resolve) in Koeweit zijn ook 2 Nederlandse stafofficieren toegevoegd. Voor deze missie is verder een militair gestationeerd in Bagdad. Nederland neemt in Irak ook met 5 militairen deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO (NATO Mission in Iraq). Die is bedoeld om de veiligheidssector te adviseren. Het National Support Element ondersteunt de inzet zowel in Bagdad als in Erbil.
  • In Bosnië en Herzegovina leveren 4 Nederlandse stafofficieren een bijdrage aan de European Force (EUFOR Althea). Deze zet zich in voor de politieke en sociale stabiliteit.
  •  Voor de missie Minusma in Mali werken nu nog 3 stafofficieren in Bamako. 1 militair staat de Duitsers in Gao bij. Daarnaast levert Nederland 4 agenten en 2 marechaussees aan de politiecomponent binnen de missie. Verder ondersteunen 4 Nederlandse militairen in Mali de Europese trainingsmissie EUTM.
  • Nederlandse militairen ondersteunen in Slowakije Duitse Patriot-eenheden. De luchtverdedigingssystemen beschermen vitale objecten tegen mogelijke dreigingen vanuit de lucht. Dit gebeurt in NAVO-verband en heeft alles te maken met de oorlog in Oekraïne.
  • Zr.Ms. De Zeven Provinciën vaart voor de Standing NATO Maritime Group 2. Dit is een van de 4 permanente en direct inzetbare NAVO-vlootverbanden. SNMG2 opereert met name in en om de Middellandse Zee. Het verband houdt onder meer oefeningen op zee en bezoekt verschillende havens om diplomatieke banden te onderhouden.
  • Zr.Ms. Schiedam vaart voor Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 in de Oostzee, Noordzee en Atlantische Oceaan. Dit NAVO-vlootverband houdt zich onder meer bezig met het ruimen van explosieven en gezamenlijke oefeningen.
  • Zr.Ms. Makkum vaart voor de Standing NATO Mine Countermeasures Group 2 in en rond de Middellandse Zee. Dit NAVO-vlootverband houdt zich onder meer bezig met veiligheidspatrouilles en het ruimen van explosieven en gezamenlijke oefeningen.
  • Militairen van het Fleet Marine Squadron van de vloot vormen zogenoemde vessel protection detachments. Deze beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
  • Nederlandse militairen zijn in het Midden-Oosten betrokken bij missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om onder meer United Nations Disangagement Observer Force (Undof), United Nations Truce Supervision Organization (Untso) en United Nations Interim Force in Lebanon (Unifil).
  • In Jeruzalem en Ramallah zijn 6 Nederlanders betrokken bij de United States Security Coordinator (USSC). Het gaat om 3 burgers en 3 militairen. De missie USSC richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. USSC probeert bij te dragen aan de levensvatbaarheid van een stabiele Palestijnse staat. De VS coördineert de missie.
  • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis) (in burger), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Qatar (Operation Inherent Resolve).

Operaties/acties binnenland:

  • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) vernietigde 39 explosieven in het hele land.
  • De bewaking van het luchtruim van Nederland gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging van de hele Benelux wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.
  • Defensie draagt bij aan de opvang van Oekraïense en Afghaanse vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen. Dat gebeurt in Zeist en op Legerplaats Harskamp in Ede. De opvang op het Marine Etablissement Amsterdam is beëindigd.
  • Militairen ondersteunen de politie bij het bewaken en beveiligen van de extra beveiligde rechtbank Amsterdam (de Bunker). Hier worden onder meer de zogenoemde Marengo- en Eris-processen gehouden.