Omvangrijke verplaatsing Amerikaans militair materieel afgerond

Zo’n 1.200 voertuigen en containers en nog eens 54 helikopters van een brigade van de 101st Airborne Division zijn onderweg naar de thuisbasis in Kentucky. Het  schip vertrok zojuist uit de Rotterdamse haven waarvan een deel diende als Tijdelijk Militair Object. Dankzij ondersteuning van Nederlandse militairen, het zogenoemde Host Nation Support, is de doorvoeroperatie in rap tempo verlopen.

Rij Amerikaanse helikopters.
Amerikaanse helikopters die inmiddels op zee zijn.

De Amerikaanse eenheid keert huiswaarts na een verblijf van 9 maanden in Oost-Europa. Daar maakte de brigade deel uit van de versterkte Amerikaanse aanwezigheid in Europa. Dit is een reactie op de annexatie van de Krim door Rusland (2014). De Amerikanen trainden onder meer met NAVO-partners.

Helikopters op een kade in de Rotterdamse haven. Beveiliger kijkt toe.
In de haven van Rotterdam.

Beveiliging

De Koninklijke Landmacht plande en coördineerde de verplaatsing van het Amerikaanse materieel. Leden van de Nationale Reserve en een marine-duikgroep namen de bewaking en beveiliging in de haven voor hun rekening. Dat gebeurde terwijl Black Hawk- en Chinook-transporthelikopters en Apache-gevechtshelikopters via Vliegbasis Eindhoven naar Rotterdam vlogen. De voertuigen en containers arriveerden via de weg. De luchtmacht verzorgde met name de coördinatie van de luchtoperatie. Ondanks dat nationale COVID-maatregelen de doorvoeroperatie bemoeilijkten, liep deze gesmeerd.

Host Nation Support (HNS) is een belangrijke taak binnen het NAVO-bondgenootschap. De operatie, die begin maart van start ging, gebeurde op verzoek van de Amerikanen.