Portret reservist Sandra Riesthuis

Deze video uit 2016 maakt deel uit van een serie portretten over reservisten bij Defensie. In deze video staat Sandra Riesthuis centraal. In het dagelijks leven werkt zij als grondverkeersleider op Schiphol. Ze zet zich daarnaast in als reservist bij de Koninklijke Luchtmacht.

Ik ben grondverkeersleider op Schiphol. En wat dat voor mij inhoudt, is dat ik zorg dat al het grondverkeer op Schiphol dat van een landingsbaan af komt, of van een gate af komt, dat dat veilig gaat naar de plek waar het naartoe moet. Het is gewoon heel erg gaaf om te zien dat je honderden vliegbewegingen per dag hebt en dat je die allemaal in veilige banen weet te leiden.

Ik weet nog heel goed vroeger als kind dat ik met mijn ouders meeging naar de militaire open dagen. Ik heb best wel veel familieleden die werkzaam zijn bij Defensie. Of zijn geweest bij Defensie. Dus ik weet wel dat ik daar al liep en dat zag, en dat me dat onwijs aan heeft gesproken. En hier op Schiphol, dat je dan langs de snelweg reed en er reed een vliegtuig over het viaduct, en je zag dat en ik had altijd wel het gevoel dat dat het wereldje was voor mij.

Ik vind het heel erg leuk dat ik daar nu ook deel van mag uit maken. Het is echt een unieke plek. Dus ik heb zeker iets met vliegtuigen, ik heb ook zeker iets met Defensie en het is voor mij een ideale mix dat ik dat mag combineren nu.

Doordat ik iemand sprak die ook reservist was en daar hoorde ik dus dat je naast je werk een functie kan gaan uitoefenen bij de luchtmacht, daar ingezet kunt worden. Nou, daar heb ik gesolliciteerd en nu mag ik zeggen dat ik ook militair bent bij de GLR. En dat is ontzettend leuk. Het is ook heel leuk om af en toe je pak aan te mogen trekken en dan ben je ineens weer anders. Die dubbele rol vind ik heel erg mooi.

Wat ik voor de luchtmacht nu beteken? Ik verzorg daar cursussen en in mijn geval moet je dan denken aan stressmanagementcursussen. En dat gaat over collegiale ondersteuning. En dan moet je denken dat als een collega een traumatische ervaring heeft meegemaakt, dat een andere collega hem weet te monitoren, weet te steunen, weet waar hij op moet letten, weet hoe hij een gesprek in moet gaan. Daar is een heel protocol voor en dat trainen wij.

Het is heel fijn dat ik mij daar als reservist in de beroepsorganisatie hard voor kan maken. En ik vind het heel fijn dat als ik een paar dagen een cursus doe en daar een goed gevoel bij krijg. Waar ik dan de volgende dag weer op Schiphol sta en al die vliegtuigen zie aankomen en vertrekken, dan geniet ik daar ook weer vol van. Dus voor mij... de combinatie is het 'm, absoluut.