Torenstra geëerd voor inzet landmacht ondanks beperkingen

“Ik hoef geen uniform aan te hebben om bij te dragen aan vrede en veiligheid.” Dat is het motto van korporaal b.d. Rick Torenstra. Vandaag werd hij verrast met een legpenning in goud voor zijn jarenlange inzet voor de landmacht. Dit deed hij ondanks zijn lichamelijke en mentale beperkingen.

Vergroot afbeelding Brigadegeneraal Jaco Brosky reikt de legpenning uit aan Rick Torenstra.
Brigadegeneraal Jaco Brosky reikt de legpenning uit namens de Commandant Landstrijdkrachten.

Torenstra raakte op 19 januari 2007 bij de missie Task Force Uruzgan (TFU-2) in Afghanistan gewond bij een zelfmoordaanslag. Na terugkeer bleek al snel dat een carrière als militair er voor hem niet meer in zat. Door zijn oogletsel werd hij afgekeurd.

Met ondersteuning en begeleiding vanuit zijn eenheid en commandant ging Torenstra bij verschillende timmerbedrijven aan de slag. Maar hij miste de kameraadschap en kon buiten Defensie niet aarden. Ook had hij last van hoofdpijn, vergeetachtigheid en stemmingswisselingen. Later werd niet-aangeboren hersenletsel vastgesteld.

Voorbeeldfunctie

In 2015 kwam Torenstra in contact met het Invictus Games team. De deur naar Defensie ging weer open. Hij vertegenwoordigde Nederland 2 keer, in Toronto en Sydney. Later ontving hij daarvoor de Audrey Hepburn Trofee van de Bond van Militaire Oorlogs- en dienstslachtoffers. Dat is een wisseltrofee, jaarlijks uitgereikt aan een sporter met een voorbeeldfunctie, ondanks een beperking.

Torenstra keerde toch terug bij de landmacht, als burgermedewerker op legerplaats Reek. Vanwege black-outs werd hij later alsnog 100% arbeidsongeschikt verklaard. Maar hij regelde een vrijwilligerscontract en bleef met Defensie verbonden.

Sinds 5 jaar vertelt Torenstra binnen Defensie aan nieuwe leiders hoe zijn leidinggevenden voor hem hebben gezorgd en hoe kameraadschap verbindt.

Torenstra wordt gezien als een rolmodel en inspiratiebron voor jonge leiders. Inmiddels  heeft hij deelgenomen aan ongeveer 75 sessies. Daarmee inspireerde hij zo’n 1.500 jonge leidinggevenden.