Defensie vervangt of renoveert verouderde gebouwen Johannes Postkazerne

Defensie gaat de Johannes Postkazerne in Havelte revitaliseren. Dat wil zeggen dat de verouderde gebouwen gerenoveerd of vervangen worden. Daarnaast maakt de organisatie ruimte op de kazerne om landmachteenheden dichter bij elkaar te brengen. Dit meldt staatssecretaris Christophe van der Maat vandaag aan de Tweede Kamer.

Vergroot afbeelding Gedenkmonument ter ere van de verzetsstrijder Johannes Post bij de kazerne.
Gedenkmonument ter ere van de verzetsstrijder Johannes Post bij de kazerne.

Met de revitalisering wil Defensie de operationele gereedstelling en de werk- en woonomstandigheden op de kazerne verbeteren. De locatie wordt energieneutraal. Ook onderzoekt Defensie de mogelijkheden voor warmte-koude bronnen, zonnepanelen, een warmtenet en energie-opslagsystemen. Zo wordt het complex minder afhankelijk van externe energiebronnen.

Snel wereldwijd inzetbaar

De Johannes Postkazerne is de hoofdlocatie van 43 Gemechaniseerde Brigade. Hieronder vallen de eenheden 44 Pantserinfanteriebataljon en 45 Pantserinfanteriebataljon. De brigade is wereldwijd snel inzetbaar bij conflictsituaties, vredesoperaties, rampen en calamiteiten.

Vacatures

Momenteel zijn er veel openstaande vacatures. Om meer personeel voor de 43 Gemechaniseerde Brigade te werven, verhuist 45 Pantserinfanteriebataljon naar het midden van het land. 44 Pantserinfanteriebataljon blijft in Havelte. Hierdoor is er in de regio Noord-Nederland minder concurrentie voor het vullen van de vacatures.

Door het vertrek van 45 Pantserinfanteriebataljon komt er ruimte vrij voor 301 Materieel Logistiek Peloton en de School Noord uit Assen. Door deze eenheden in Havelte te huisvesten, kan Defensie de medewerkers van de landmacht daar opleiden waar ze  komen te werken. Ook kan de organisatie het materieel herstellen op de locatie waar het gebruikt wordt.

Tijdelijke huisvesting

Defensie concentreert, vernieuwt en verduurzaamt komende jaren op grote schaal haar vastgoed. Het opknappen van de Johannes Postkazerne is hier een onderdeel van. Naar verwachting vinden de werkzaamheden plaats tussen 2025 en 2030. De bedrijfsvoering gaat tijdens de verbouwing gewoon door. Er komt tijdelijke huisvesting voor verschillende functies, zoals lesgebouwen, kantoren en magazijnen.

De landmacht beschikt na de revitalisering over een moderne en duurzame kazerne. Een die de eenheden dan goed ondersteunt bij hun werkzaamheden en een prettige werk- en leefomgeving biedt.